ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/05/2016 06:47 EEST | Updated 30/05/2016 06:47 EEST

Το «γαλάζιο» ...παράλληλο πρόγραμμα και το τετ α τετ Μητσοτάκη με Μέρκελ

Eurokinissi

Στην πανηγυρική εκδήλωση στο Λουξεμβούργο για την επέτειο συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τα φώτα του ελληνικού ενδιαφέροντος στρέφονται στην δεύτερή κατά σειρά συνάντηση που θα έχει στο περιθώριο ο πρόεδρος της ΝΔ με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αυτή τη φορά δεν θα ειναι απλώς μια συνάντηση γνωριμίας, άλλα - όπως τουλάχιστον βεβαιώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη - πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρουσιαστεί από τον επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια συνολική εικόνα για το γαλάζιο «παράλληλο» πρόγραμμα ή καλύτερα, αυτό που στη ΝΔ ονομάζουν εναλλακτικό σχέδιο και διαφορετικό μείγμα πολιτικής.

Σε αυτή τη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να σταθεί καταρχήν στους στόχους - όπως αυτοί προβλέπονται στην αξιολόγηση με τους θεσμούς - επιμένοντας ότι σύμφωνα με το δικό του σχέδιο βασίζεται στον προσδιορισμό για αύξηση 4% του ΑΕΠ την περίοδο 2017-2021, αλλά με παράλληλη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2%.

Ζητούμενο άλλα και ερωτηματικό αποτελεί ποια θα είναι η στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην επιχειρηματολογία του προέδρου της ΝΔ, ειδικότερα μετά την καταψήφιση στη Βουλή συγκεκριμένων ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου, με τους συνεργάτες του κ.Μητσοτάκη να επιμένουν ότι τη στάση του κόμματος του είχε ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος της ήδη από την προηγούμενη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το πακέτο των φόρων.

Από τη Συγγρού υπενθυμίζουν με νόημα όλα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ το Σάββατο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, ότι η Ελλάδα μπορεί την επόμενη πενταετία να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 4% ετησίως, αυξάνοντας τις εξαγωγές της κατά 10% κάθε χρόνο και τις επενδύσεις από το 11% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 20%.

«Για να επιτευχθούν αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι σαφές ότι δεν αρκούν μόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται και ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής» ήταν η αναφορά του Προεδρου της ΝΔ.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύουν στο Λουξεμβούργο, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γ. Σμυρλής και ο Κ. Κυρανάκης, ενώ στην εκδήλωση για τα 40 χρονια του ΕΛΚ βασικοί ομιλητές θα είναι ο γενικός γραμματέας του Ε.Λ.Κ. Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίζ, ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος του Λουξεμβούργου Μαρκ Σπάουτζ, ο επικεφαλής του Ε.Λ.Κ. στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η Άνγκελα Μέρκελ, ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος του Ε.Λ.Κ. Ζόζεφ Ντόουλ.