H 16χρονη στη Βραζιλία που καταγγέλλει ότι βιάστηκε από 30 άνδρες μιλά για την επίθεση και τις απαράδεκτες αντιδράσεις πολιτών

H 16χρονη στη Βραζιλία μιλά για τον βιασμό της από 30 άνδρες και τις απαράδεκτες αντιδράσεις πολιτών
al jazeera

H είδηση πως ένα 16χρονο κορίτσι στο Ρίο ντε Τζανέιρο φέρεται ως θύμα βιασμού από 30 άνδρες -οι οποίοι στη συνέχεια «ανέβασαν» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βίντεο της επίθεσης- προκάλεσε σοκ στη Βραζιλία.

Η ταυτότητα της έφηβης, παραμένει κρυφή ενώ η ίδια επέλεξε να μιλήσει μιλήσει για την σκληρή δοκιμασία που υπέστη, χωρίς να φαίνεται το πρόσωπό της. «Με νάρκωσαν και ήμουν πολύ μεθυσμένη. Ήταν πολλά άτομα με όπλα, πολλοί νέοι άνδρες που γελούσαν και μιλούσαν» ανέφερε η νεαρή και συνέχισε: «Δεν με τραυμάτισαν μόνο. Πλήγωσαν την ψυχή μου. Γιατί οι άνθρωποι με έκριναν, προσπάθησαν να ρίξουν το φταίξιμο σε μένα για κάτι που δεν ήταν δικό μου λάθος. Με “έκλεψαν”. Όχι με την έννοια των υλικών αγαθών...αλλά “σωματικά”».

Οι εικόνες της επίθεσης σε βάρος της 16χρονης διαδόθηκαν ευρέως, προκαλώντας αποτροπιασμό σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας που βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπη με φαινόμενα βίας σε βάρος των γυναικών.

Η δε αντίδραση στις καταγγελίες της 16χρονης προκάλεσε επίσης οργή στους Βραζιλιάνους καθώς αρχικά χαρακτηρίστηκε ως μη δέουσα, αφού δεν επέδειξε την δέουσα ευαισθησία ενώ υπήρξαν και απειλές στα social media κατά της ζωής της νεαρής κοπέλας, από άτομα που την κατηγορούσαν για την επίθεση που δέχθηκε, για τις οποίες σε πρώτη φάση δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Τώρα, την έρευνα για την όλη υπόθεση έχει αναλάβει μια γυναίκα αστυνομικός ενώ ο προκάτοχός της κατηγορήθηκε πως δεν αξιολόγησε ως αρκετά σοβαρή την υπόθεση.

«Χρειάζεται προστασία» δήλωσε η Κριστίνα Μπέντο, επικεφαλής της αστυνομικής υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων. «Χρειάζεται προσοχή. Είχαμε έναν βιασμό. Τώρα αυτό που προσπαθώ να μάθω είναι τις συνθήκες αυτού του βιασμού, πόσα άτομα ενεπλάκησαν», συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε, στην παρούσα φάση συγκεντρώνει αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να παρουσιαστούν στον δημόσιο κατήγορο ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει με τη σειρά του μια «δυνατή» υπόθεση και να επιτευχθεί η καταδίκη όσων όλων διέπραξαν αδικήματα.

Στο μεταξύ, η αστυνομία έχει δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες πολλών υπόπτων ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών διεξάγεται με κάθε μέσο, καθώς έχουν «επιστρατευτεί» και ελικόπτερα που σαρώνουν από αέρος τις γειτονιές του Ρίο ενώ χρησιμοποιούνται ακόμη ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, τεθωρακισμένα οχήματα κα. Στις δε παραγκουπόλεις του Ρίο έχουν ήδη γίνει αρκετές επιδρομές της αστυνομίας αφού σε κάποια από αυτές εκτιμάται πως έλαβε χώρα η επίθεση.

Σημειώνεται πως το Κογκρέσο της Βραζιλίας πέρυσι πέρασε νέους νόμους για την αύξηση των προβλεπόμενων ποινών για υποθέσεις άσκησης βίας σε βάρος γυναικών. Όπως δε υποστηρίζουν ομάδες που ασχολούνται με τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα σημειώνονται τουλάχιστον 500.000 σεξουαλικές επιθέσεις κάθε χρόνο.

Πηγή: Al Jazeera