ΕΙΔΗΣΕΙΣ
31/05/2016 06:20 EEST | Updated 31/05/2016 06:20 EEST

Επιχείρηση πειθούς από Μητσοτάκη σε Μέρκελ

Eurokinissi

Η ημίωρη συνάντηση του πρόεδρου της ΝΔ με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της εκδήλωσης των 40 χρόνων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Λουξεμβούργο αφήνει μια κρυφή ικανοποίηση στους επιτελείς της ΝΔ, οι οποίοι - έστω και αν δεν έγιναν γνωστές οι προθέσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου - έκαναν λόγο για ένα τετ α τετ στο οποίο το μεγάλο ζητούμενο ήταν η οικοδόμηση μεταξύ τους εμπιστοσύνης.

Ποιος ήταν όμως ο βασικός του στόχος;

Να επιχειρήσει και τελικώς να πείσει για το μείγμα πολιτικής που εκείνος προτείνει και βασίζεται πάνω στο δίπτυχο για διαρθρωτικές αλλαγές από τη μια και περιορισμού των δαπανών από την άλλη.

«Μόνο έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποκτήσει ρυθμούς ανάπτυξης 4%, σε συνδυασμό με μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2%" ηταν το σκεπτικό του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Γερμανίδα Καγκελάριο, με τους συνεργάτες του να εξηγούν οτι οι δυο εταίροι της συγκυβέρνησης δείχνουν να αδυνατούν να φέρουν είσαι πέρας όλα όσα ψηφίζουν, με τους βουλευτές τους να κινούνται ανάμεσα στις ιδεοληπτικές τους εμμονές και από την άλλη να δέχονται και την πίεση των ψηφοφόρων τους για αυτά που κατηγορούσαν περί «ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας». 

Τις προθέσεις του είχε περιγράψει ο ιδιος ο πρόεδρος της ΝΔ και στο άρθρο του στην HuffPost μεσώ του οποίου έδινε έμφαση στο μεταρρυθμιστικό του προφίλ τονίζοντας παράλληλα ότι βασικοί αντίπαλοι είναι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία.

«Δεν καταψηφίσαμε τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λογική τους, αλλά το Ταμείο που είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα» ήταν το κύριο επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη στο ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ,μένω διεξοδική συζήτηση έγινε και για τη φορολογική πολιτική.

Όταν στην αίθουσα της συνάντησης εισήλθαν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο γραμματέας διεθνών σχέσεων της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής και ο γραμματέας της νεολαίας του ΕΛΚ Κωνσταντίνος Κυρανάκης,μαζί με τρεις συνεργάτες της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η συζήτηση επεκτάθηκε στο θέμα του προσφυγικού με όλους να συμφωνούν για τον κομβικό ρόλο που παίζει στη συμφωνία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών η Τουρκία.