Μα τι είναι αυτό που κάνει τις γυναίκες να γελάνε υστερικά με τις σαλάτες τους;

Μα τι είναι αυτό που κάνει τις γυναίκες να γελάνε υστερικά με τις σαλάτες τους;
Portrait of an attractive young woman eating a salad in her kitchen
PeopleImages.com via Getty Images
Portrait of an attractive young woman eating a salad in her kitchen

Ας ξεκινήσουμε αυτό το κείμενο με ένα μικρό πείραμα.

Πηγαίνετε στο Google και πληκτρολογήστε στη μπάρα αναζήτησης «women eating», κοινώς «γυναίκες που τρώνε». Μην γράψετε τι τρώνε συγκεκριμένα, απλά, «τρώνε» και έπειτα πατήστε την επιλογή «φωτογραφίες».

Τι παρατηρείτε;

Μήπως ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι γυναίκες τρώνε κυρίως σαλάτες και φρούτα; Ή μήπως ότι όταν τρώνε κάτι όχι ιδιαίτερα υγιεινό, όπως ένα σάντουιτς ή ένα γλυκό, απεικονίζονται είτε σαν «λυσσασμένες» είτε σαν κάποιος να της αναγκάζει να το φάνε;

Ας δούμε μερικές από τα πιο δημοφιλή αποτελέσματα φωτογραφιών που εμφανίζει το Google σε αυτή την αναζήτηση:

«ΛΟΛ ελιά-πιπεριά-μαρούλι, σταμάτα!»

«Από όταν γνώρισα αυτή τη φέτα ντομάτας, ήρθε ξανά το γέλιο στη ζωή μου!»

«Αυτή η χωριάτικη είναι γεννημένη για stand-up!»

«ΟΪΝΚ! ΟΪΝΚ! ΟΪΝΚ!»

«ΟΪΝΚ! ΟΪΝΚ! ΟΪΝΚ!»

«Αυτή η χοντρή με αναγκάζει να φάω ένα καθόλου αστείο μπέργκερ ενώ το μόνο που θέλω είναι η ξεκαρδιστική σαλάτα μου!»

Μια υπέροχη και εντελώς ρεαλιστική απεικόνιση των γυναικών, σωστά;

Ακριβώς το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις stock photos που χρησιμοποιούμε όσοι εργαζόμαστε στα ΜΜΕ, δηλαδή στις «στημένες» φωτογραφίες αρχείου που μας παρέχονται επί πληρωμή από υπηρεσίες όπως το Shutterstock, το Bigstock, το Gettystock και δεκάδες άλλες.

Εκτός από την γελοιωδώς αστεία -έως προσβλητική- άποψη πως οι γυναίκες είθισται να τρώνε μόνο μαρούλια και πράσινα μήλα και τις ελάχιστες φορές που θα φάνε κάτι «αμαρτωλό» είτε θα συμπεριφέρονται ως βάρβαροι είτε θα είναι υπέρβαρες με τρελό βλέμμα και αχτένιστα μαλλιά, υπάρχει μια κοινή λεπτομέρεια σε όλες αυτές τις φωτογραφίες που αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία από μόνη της: δεν υπάρχει γυναίκα που να τρώει σαλάτα και να μην ξεκαρδίζεται στα γέλια.

Άλλοτε η εικονιζόμενη γυναίκα κρατά ένα μπολ γεμάτο πρασινάδα και το κοιτά γελώντας. Άλλοτε κρατά μετέωρο ένα πιρούνι μπροστά από το στόμα της, στο οποίο βρίσκονται καρφωμένα σπανάκια και ντομάτες, και σχεδόν κλαίει από χαρά. Άλλοτε έχει πάρει αγκαλιά ένα μάτσο ραπανάκια και κρεμμυδάκια και βρίσκεται σχεδόν σε κατάσταση υστερίας από τα γέλια.

Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να είναι τόσο αστείο σε μια σαλάτα και (υποθέτω πως) κανείς δεν έχει ακούσει ένα μπολ ρόκας-παρμεζάνας να λέει ανέκδοτα, ωστόσο αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τις πόζες που παίρνουν τα μοντέλα στις εν λόγω φωτογραφίες (να μια άλλη καλή ερώτηση: ποιοι κάνουν αυτή τη δουλειά;) επιμένουν στη θεματική «φάε κι εσύ σαλάτα, θα πεθάνεις από το γέλιο».

Το Women Laughing Alone With Salad είναι ένα Tumblr που έχει αφοσιωθεί στην καταγραφή αυτής της αλλόκοτης (και ελαφρώς σεξιστικής, αλλά ας μην το πάμε εκεί) τάσης μόνο που, σε αντίθεση με αυτήν, είναι πραγματικά αστείο. Όχι μόνο επειδή ανακαλύπτει τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του trend, αλλά και επειδή τις διακωμωδεί με απολαυστικό τρόπο.

Πάρτε αγκαλιά ένα κιλό κολοκυθάκια και απολαύστε.

Women Laughing Alone With Salad