ΔΙΕΘΝΕΣ
01/06/2016 15:10 EEST | Updated 01/06/2016 15:11 EEST

Έτος ρεκόρ για την «πράσινη» ενέργεια: Αλματώδης αύξηση της παραγωγής και των επενδύσεων

ASSOCIATED PRESS
FILE- In this file photo dated Tuesday, Nov. 10, 2015, wind turbines in Penonome, Panama, as the Central American country seeks to gradually reduce its dependence on fossil fuels. A U.N.-backed report released Thursday March 24, 2016, says global investments in solar, wind and other sources of renewable energy reached a record $286 billion last year, and the developing world accounted for the majority of investment for the first time. (AP Photo/Arnulfo Franco, FILE)

Έτος ρεκόρ ήταν το 2015 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με την έκθεση «Renewables 2016 Global Status Report» του Διεθνούς Δικτύου Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πολιτικών για τον 21ο Αιώνα (REN21), καθώς η παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ είδε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αύξηση, με περίπου 147 νέα gigawatts να προστίθενται στο υπάρχον δυναμικό.

Η χρήση ΑΠΕ για θέρμανση αυξήθηκε, ενώ επίσης επεκτάθηκε και η χρήση τους στον τομέα των μεταφορών. «Τα αποκεντρωμένα συστήματα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας συνέχισαν να εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς κλείνοντας έτσι την ψαλίδα μεταξύ των κοινωνιών που απολαμβάνουν ενεργειακή επάρκεια και όσων έχουν έλλειμμα» αναφέρεται στην έκθεση.

Για πολλές αγορές οι ΑΠΕ είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα, ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Μέχρι τις αρχές του 2016, 173 χώρες είχαν θεσπίσει ενεργειακούς στόχους ΑΠΕ ενώ 146 χώρες υποστήριζαν συγκεκριμένες πολιτικές. Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, η συμμαχία πόλεων, τοπικών κοινωνιών, και εταιρειών στο πλαίσιο του αναπτυσσόμενου κινήματος «100% renewable», διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στο δρόμο για την επίτευξη μιας παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης.

Σύμφωνα με την έκθεση άλλοι λόγοι που οδήγησαν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι η καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η ανησυχία που επικρατεί σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια και το περιβάλλον καθώς και η αυξανόμενη ζήτηση για σύγχρονες ενεργειακές υπηρεσίες σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες.

H Christine Lins, Εκτελεστική Γραμματέας του REN21, δήλωσε ότι «είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι τα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν σε μια περίοδο όπου οι τιμές των ορυκτών καυσίμων ήταν σε ιστορικά χαμηλά και με τις ΑΠΕ να μειονεκτούν σε επίπεδο κρατικών επιχορηγήσεων. Για κάθε δολάριο που ξοδεύεται για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, περίπου αλλά τέσσερα ξοδεύονται για να διατηρηθεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα».

Το 2015 ήταν έτος ρεκόρ και σε επίπεδο επενδύσεων, φτάνοντας τα 286 δισ δολάρια παγκοσμίως, χωρίς να συνυπολογίζονται οι επενδύσεις σε μεγάλα υδροηλεκτρικά (>50 MW) αλλά και σε συστήματα θέρμανσης και ψύξης που θα ανέβαζαν σημαντικά τη συνολική επενδυτική δαπάνη. Στην Κίνα αναλογεί περίπου το 1/3 της παγκόσμιας επενδυτικής δαπάνης ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι αναπτυσσόμενες χώρες ξεπέρασαν τις ανεπτυγμένες σε επενδύσεις ΑΠΕ.

Η αύξηση στις επενδύσεις επέφερε και γρηγορότερη τεχνολογική εξέλιξη με αποτέλεσμα τη μείωση κόστους αλλά και νέες θέσεις εργασίας. Σήμερα απασχολούνται στον κλάδο των ΑΠΕ περίπου 8.1 εκατομμύρια εργαζόμενοι.

στον υπόλοιπό κλάδο ενέργειας.

Ωστόσο, στην έκθεση σημειώνεται ότι η επιτάχυνση των ενεργειών για τη μείωση των αέριων του θερμοκηπίου όπως συμφωνήθηκε στη συνδιάσκεψη για το κλίμα που έγινε στο Παρίσι δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί.

Παρόλο που τα στοιχεία είναι θετικά, στην έκθεση υπογραμμίζονται μερικά κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου οι χώρες να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για μια παγκόσμια μετάβαση μακρυά από ορυκτά καύσιμα. Αυτές συμπεριλαμβάνουν: την ενσωμάτωση μεγάλων ποσοστών ανανεώσιμης ενέργειας στα δίκτυα, την επίλυση νομοθετικών και πολιτικών αβεβαιοτήτων αλλά και την άρση ρυθμιστικών και δημοσιονομικών περιορισμών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχει ελάχιστη νομοθεσία για την χρήση ΑΠΕ στον τομέα των μεταφορών αλλά και ψύξης/θέρμανσης, καταγράφοντας έτσι καθυστέρηση σε αυτούς τους τομείς.