Άγριες συμπλοκές με τραυματίες μεταξύ μεταναστών και προσφύγων στη Μυτιλήνη. Πυρπολήθηκε μέρος του καταυλισμού της Μόριας

Άγριες συμπλοκές με τραυματίες μεταξύ μεταναστών και προσφύγων στη Μυτιλήνη. Πυρπολήθηκε μέρος του καταυλισμού της Μόριας
Eurokinissi/Photo αρχείου

«Άγρια νύχτα» ήταν η νύχτα της Τετάρτης για πολλές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στον καταυλισμό του χοτ σποτ της Μόριας.

Ένα μεγάλο μέρος του πυρπολήθηκε από αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες Αφγανών και Πακιστανών, ενώ υπήρξαν και δεκάδες τραυματίες, τρεις εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Οι υπόλοιποι τραυματισμοί αντιμετωπίσθηκαν από γιατρούς μη Κυβερνητικών οργανώσεων που δρουν στον χώρο. Εκατοντάδες είναι αυτοί οι οποίοι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό κινούμενοι προς την πόλη της Μυτιλήνης ή στα γύρω κτήματα όπου πέρασαν τη νύχτα.

Οι συμπλοκές άρχισαν μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών, περίπου στις 11 πριν τα μεσάνυχτα, χθες Τετάρτη. Από άγνωστη αιτία. Οι Πακιστανοί κατηγορούν τους Αφγανούς για μαφιόζικες πρακτικές ελέγχου στο χοτ σποτ, ενώ οι Αφγανοί, από την άλλη μεριά, κατηγορούν τους Πακιστανούς για κλοπές τροφίμων ακόμα και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις παιδιών και γυναικών οικογενειών Αφγανών στην περιοχή των τουαλετών και των μπάνιων στη βορειοανατολική πλευρά του χώρου.

Το τελευταίο είναι και το σημείο απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά χθες καίγοντας μεγάλο μέρος σκηνών με ρουχισμό, υπνόσακους κι υποδομές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ακολούθησαν άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιμαχόμενες φατρίες οπλισμένων με λοστούς και μαχαίρια.

Η μικρή δύναμη της Αστυνομίας, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις άγρια αντιμαχόμενες πλευρές ενώ το ρεπορτάζ αναφέρει πως σε κάποιες περιπτώσεις η κόπωση των αστυνομικών από την ενασχόληση με καθημερινές συγκρούσεις στο χοτ σποτ δεν επέτρεψε την αξιολόγηση της όλης κατάστασης η οποία σύντομα έγινε εκτός ελέγχου.

Από τις 12.30 τα μεσάνυχτα, όταν και ελέγχθηκε η φωτιά από δυνάμεις της πυροσβεστικής, και έως τα χαράματα, όλος ο καταυλισμός με εξαίρεση το τμήμα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, είχε εγκαταλειφθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τις μη Κυβερνητικές οργανώσεις που λειτουργούν εκεί, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανένα στέλεχος της Frontex, μέλος της πολυπληθούς δύναμης που επιχειρεί στο νησί, δεν βρίσκεται στο χοτ σποτ από τη δύση έως της ανατολή.

Παρά τις πιεστικές τεράστιες ανάγκες τόσο της διεκπεραίωσης των υποθέσεων αιτήσεων ασύλου, όσο και της περιφρούρησης και της τάξης του χοτ σποτ, οι Ευρωπαίοι αστυνομικοί εργάζονται ελάχιστες ώρες και σύμφωνα με το ωράριο εργασίας στις πατρίδες τους αλλά, όπως καταγγέλλεται, και με πολύ αργούς ρυθμούς.

Έως και τα χαράματα ο καταυλισμός ήταν ανοικτός σε όποιον ήθελε να μπει ή να βγει από αυτόν, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι κανένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας ή όποιας στρατιωτικής ή άλλης Αρχής δεν εμφανίστηκε ούτε μια στιγμή.

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως πρόσφυγες αραβικής καταγωγής με τις οικογένειες τους, εγκατέλειψαν το χοτ σποτ φοβούμενοι για την ασφάλειά τους. Πολλοί από αυτούς κοιμήθηκαν στα γύρω λεηλατημένα, ενάμιση χρόνο τώρα, κτήματα ενώ άλλοι με μωρά στην αγκαλιά πανικόβλητοι κινήθηκαν προς τη πόλη της Μυτιλήνης και πολλοί προς το άγνωστο χωρίς κανείς να τους εμποδίζει ή έστω να τους ελέγχει.

Επισημαίνεται ότι αστυνομικοί που βρίσκονταν χθες στον εξωτερικό χώρο του καταυλισμού μιλούσαν για ελάχιστη δύναμη που αδυνατεί να ελέγξει περισσοτέρους από 2000 μετανάστες και πρόσφυγες που, χωρίς απολύτως κανένα σχεδιασμό, ζουν στο χοτ σποτ.

«Μέσα στον χώρο ο καθένας ζει όπου θέλει. Δεν υπάρχουν προστατευτικοί διαχωρισμοί ανάμεσα στους διαμένοντες. Ο φράκτης στη βόρεια πλευρά του χοτ σποτ έχει πλήρως καταστραφεί ενώ η δυνατότητα που έχει δοθεί σε όλους να βγαίνουν και να κυκλοφορούν σε όλο το νησί τούς έχει επιτρέψει να οπλοφορούν με μαχαίρια στη μεγάλη τους πλειοψηφία» έλεγαν.

Όλη νύχτα, κάτοικοι της Μόριας και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην περιοχή του χοτ σποτ είχαν σπεύσει στις ιδιοκτησίες τους προκειμένου να τις προστατεύσουν κυρίως από τη φωτιά σε περίπτωση που ξέφευγε εκτός του καταυλισμού.

Σημειώνεται ότι κοντά στον καταυλισμό -και ιδίως στο βόρειο τμήμα του- είναι κτήματα με ξερά χόρτα γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις ιδιοκτησίες σε περίπτωση που φυσούν νότιοι άνεμοι και η όποια φωτιά σαν τη χθεσινή ξεφύγει από τον έλεγχο.

Οι κάτοικοι αυτοί της Μόριας έλεγαν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε μέτρο. Κατήγγειλαν τη δράση οργανωμένων ομάδων οι οποίοι ανενόχλητα εισβάλλουν σε σπίτια στο γειτονικό χωριό της Μόριας πραγματοποιώντας διαρρήξεις σπιτιών και κλοπές από αγροικίες. Κατήγγειλαν, επίσης, την έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης καθώς και ότι, όταν διαπιστώνονται κλοπές, τους ζητείται να καταβάλουν υψηλά παράβολα προκειμένου να υποβάλουν μηνύσεις. Ενώ όσοι συλλαμβάνονται επ' αυτοφώρω, κυρίως από τους ίδιους τους πολίτες και παραδίδονται στην Αστυνομία, αφήνονται σε μια δυο μέρες ελεύθεροι αφού δικάζονται και τους επιβάλλονται μικροποινές με αναστολή. «Έτσι επιστρέφουν στον καταυλισμό και φυσικά περνούν έξω από τα σπίτια μας γελώντας και απειλώντας μας» υποστηρίζουν. Οι ίδιοι τέλος κατήγγειλαν περιστατικά πορνείας στην οποία επιδίδεται μικρός αριθμός γυναικών από αφρικανικές χώρες προκειμένου να επιβιώσουν αφού μετά από τον δίμηνο και πλέον εγκλωβισμό τους στη Λέσβο δεν διαθέτουν χρήματα. Η παράκαμψη της εθνικής οδού Μυτιλήνης- Καλλονής, στο ύψος της διασταύρωσης με την παλιά επαρχιακή οδό της Μόριας, έλεγαν, μετατρέπεται σε πιάτσα αγοραίου έρωτα.

Χθες, Τετάρτη 1 Ιουνίου το πρωί, στη Λέσβο σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, εγκλωβισμένοι σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ζούσαν 3252 άτομα. Περίπου 1000 από αυτά στον καταυλισμό του καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι στο χοτ σποτ της Μόριας.

ActionAid απαράδεκτες οι συνθήκες διαβίωσης

Για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και απουσία πληροφόρησης στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο κάνει λόγο η μη κυβερνητική οργάνωση ActionAid.

Όπως σημειώνει σε σχετικό δελτίο Τύπου, το κενό που άφησαν οι ΜΚΟ αποχωρώντας μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «δεν έχει καλυφθεί από τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Οι ελλείψεις είναι σοβαρές και τα προβλήματα προκαλούν την έντονη ανησυχία της διεθνούς οργάνωσης».

Η οργάνωση αναφέρεται σε ζητήματα ασφάλειας των γυναικών, διατροφή που τις περισσότερες μέρες «περιλαμβάνει σκέτο ρύζι ή πατάτες, και μόνο όταν επισκέπτονται το χώρο κράτησης επίσημοι περιλαμβάνεται κρέας στα γεύματα», απουσία πρόβλεψης για τη διατροφή βρεφών, αλλά και ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Επίσης, οι πρόσφυγες με τους οποίους μίλησαν εκπρόσωποι της οργάνωσης δήλωναν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ActionAid, άγνοια για τις διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα και αγνοούσαν τα προγράμματα μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης. Εξάλλου, η οργάνωση κάνει λόγο για πρόσφυγες που κρατούνται μεγαλύτερο διάστημα από όσο προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο (25 ημέρες).

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η ActionAid, μετά τη συμφωνία, ανέστειλε τη δράση της στη Μόρια, αλλά οι συνθήκες διαβίωσης και οι τεράστιες ανάγκες των προσφύγων ώθησαν την οργάνωση να αναβιώσει σταδιακά σχεδόν το σύνολο της δράσης της.

Καλεί τις ελληνικές αρχές να μετατρέψουν το hotspot στη Μόρια σε ανοιχτή δομή φιλοξενίας, και ως τότε να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων, τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και την άμεση απομάκρυνση από τη Μόρια των προσφύγων που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, όπως οικογένειες και ευάλωτα πρόσωπα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή