ΔΙΕΘΝΕΣ
02/06/2016 03:45 EEST | Updated 02/06/2016 03:46 EEST

Βρέφος με μικροκεφαλία γεννήθηκε στο Νιού Τζέρσι των ΗΠΑ. Η μητέρα είχε μολυνθεί από τον ιό Ζίκα

Mario Tama via Getty Images
RECIFE, BRAZIL - JANUARY 29: Dr. Valeria Barros treats a 6-week old baby born with microcephaly at the Lessa de Andrade polyclinic during a physical therapy session on January 29, 2016 in Recife, Pernambuco state, Brazil. Health officials believe as many as 100,000 people have been exposed to the Zika virus in Recife, although most never develop symptoms. In the last four months, authorities have recorded around 4,000 cases in Brazil in which the mosquito-borne Zika virus may have led to microcephaly in infants. The ailment results in an abnormally small head in newborns and is associated with various disorders including decreased brain development. According to the World Health Organization (WHO), the Zika virus outbreak is likely to spread throughout nearly all the Americas. (Photo by Mario Tama/Getty Images)

Μια γυναίκα από την Ονδούρα που βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως επισκέπτρια γέννησε την Τρίτη στο Νιού Τζέρσι ένα κοριτσάκι με την γενετική ανωμαλία που αποδίδεται στον ιό Ζίκα, όπως ανέφεραν τοπικά μέσα την Τετάρτη.

Το βρέφος έχει έντονη μικροκεφαλία, ένα σύνδρομο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης, και γεννήθηκε με καισαρική τομή στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Χάκενσακ στην ομώνυμη πόλη, ανέφερε ο ιστότοπος NorthJersey.com.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες έχουν συμπεράνει ότι η μόλυνση εγκύων γυναικών από τον ιό Ζίκα, ο οποίος μεταδίδεται από τα τσιμπήματα κουνουπιών, μπορεί να δημιουργήσει μικροκεφαλία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που συνδέουν τον ιό με το σύνδρομο Guillain-Barre, ένα σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο που δημιουργεί προσωρινή παράλυση σε ενήλικες.

Η σχέση μεταξύ του ιού και της μικροκεφαλίας ανακαλύφθηκε το φθινόπωρο πέρσι στη Βραζιλία, η οποία έχει μέχρι τώρα επιβεβαιώσει 1.300 περιπτώσεις μικροκεφαλίας που συνδέει άμεσα με μολύνσεις από τον ιό.

Το βρέφος στο Νιού Τζέρσι υποφέρει επίσης και από προβλήματα στα έντερα και στην όραση, είπε ο επικεφαλής του γυναικολογικού τμήματος του νοσοκομείου Μάνι Αλβάρεζ στο NewJersey.com.

«Μπορείς να δεις τον πόνο στην καρδιά της», είπε ο Αλβάρεζ για τη μητέρα του βρέφους, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Οι ιθύνοντες του νοσοκομείου δεν έκαναν δηλώσεις.

Η 31χρονη μητέρα, τα στοιχεία της οποίας δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, είχε έρθει από τις Ονδούρες, όπου την τσίμπησε κουνούπι με τον ιό, και έμενε με συγγενείς της περίπου ένα μήνα πριν γεννήσει.

Τον Ιανουάριο, το κρατικό κέντρο πρόληψης και ελέγχου ασθενειών των ΗΠΑ είπε ότι μια γυναίκα που είχε ζήσει στη Βραζιλία γέννησε ένα μωρό με μικροκεφαλία στην πολιτεία της Χαβάης.

Ο ιός έχει μεταδοθεί σε πολλές χώρες τις Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, με το βάρος των περιπτώσεων να καταγράφονται στην Βραζιλία. Στην Κεντρική Αμερική, οι Ονδούρα είναι η χώρα με τις περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης (19.000) και με τουλάχιστον 238 από αυτές να είναι εγκύων. Η χώρα έχει επίσης και τουλάχιστον 78 περιπτώσεις του συνδρόμου Guillain-Barre.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για τον ιό Ζίκα, ο οποίος δημιουργεί χαμηλό πυρετό, εξανθήματα και κοκκινισμένα μάτια. Περίπου 80 τοις εκατό των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, καθιστώντας το δύσκολο για έγκυες να ξέρουν αν έχουν μολυνθεί ή όχι.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)