ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/06/2016 04:17 EEST | Updated 05/06/2016 04:53 EEST

Πώς θα χτιστεί το νέο Δημόσιο: Ριζικές αλλαγές με καταργήσεις και συγχωνεύσεις ειδικοτήτων και κλάδων

Businesswoman's head covered with flying paperwork
UpperCut Images via Getty Images
Businesswoman's head covered with flying paperwork

Με «υλικά» το νέο πλαίσιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, τη μετεκπαίδευση του προσωπικού και τη στοχοθεσία ανά έτος σε υπαλλήλους και υπηρεσίες χτίζει η κυβέρνηση το νέο Δημόσιο τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι απαραίτητες οργανωτικές και νομοθετικές προεργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016 και από την επόμενη χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει η διαμόρφωση των νέων κρατικών υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ήδη έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για την κινητικότητα το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης έχει αποστείλει οδηγίες προς τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων για τη διαμόρφωση των νέων οργανισμών στα υπουργεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους εποπτευόμενους φορείς.

Τα νέα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά, αφού μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ψηφιστεί το νέο πλαίσιο της κινητικότητας και μέχρι τα τέλη του 2016 θα έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα νέα οργανογράμματα θα επιφέρουν μειώσεις οργανικών δομών, καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Ο περιορισμός των δομών θα πραγματοποιηθεί χωρίς απολύσεις, αλλά με την εκκίνηση αποσπάσεων και μετατάξεων μέσω προκήρυξης των κενών θέσεων και εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων που θα μοριοδοτηθούν για να επιλεγούν οι επιτυχόντες που θα καλύψουν τα κενά στις νέες υπηρεσίες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», επικαλούμενο κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης δεν θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικές μετακινήσεις για την κάλυψη των κενών. Ακόμα και στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί πλεονάζον προσωπικό σε μια υπηρεσία θα δίνεται η δυνατότητα μετεκπαίδευσης για την αλλαγή ειδικότητας και αξιοποίησης του εργαζομένου σε νέα θέση, εντός των ορίων του δήμου όπου εργάζεται. Για παράδειγμα εάν σε μια υπηρεσία πλεονάζουν οι οδηγοί και δεν υπάρχει προσωπικό φύλαξης κτιρίων, τότε θα δοθεί η δυνατότητα στο πλεονάζον προσωπικό να μετεκπαιδευτεί στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης στον τομέα της φύλαξης κτιρίων.

Ριζικές αλλαγές

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το υπουργείο προετοιμάζει ριζικές αλλαγές με συγχώνευση και κατάργηση ειδικοτήτων και κλάδων των υπαλλήλων του Δημοσίου, με στόχο τη διευκόλυνση της κινητικότητας μεταξύ των υπηρεσιών. Με την πλήρη καταγραφή προσωπικού ανά ειδικότητα και οργανογραμμάτων και με υπολογισμό των συνταξιοδοτήσεων σε βάθος πενταετίας, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα μπορεί να προγραμματίσει τις νέες προσλήψεις αλλά και τη μετακίνηση πλεονάζοντος προσωπικού.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία επιτελικών δομών στα υπουργεία και μεταφορά αρμοδιοτήτων που αφορούν την εξυπηρέτηση των πολιτών σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, ήδη αποκεντρώνονται επιχειρησιακές λειτουργίες αρχής γενομένης από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου στις

Οικονομικές Υπηρεσίες των υπουργείων και των φορέων από την 1/01/2017 όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος του

αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη.

Οι βασικοί άξονες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «πράσινο» φως για την αλλαγή των οργανογραμμάτων σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα άναψε ο κ. Βερναρδάκης με επιστολή του προς τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα διαμορφωθούν τα νέα οργανογράμματα περιλαμβάνουν έξι βήματα τα οποία είναι:

- Πλήρης καταγραφή των υπηρεσιών των δομών και του έργου που αποδίδουν

- Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και νομικών προσώπων ύστερα από αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του χωρίς απολύσεις προσωπικού.

- Προάσπιση του δημοσίου χαρακτήρα των υπηρεσιών

- Τέλος στη σύσταση νέων ειδικών γραμματειών και ΝΠΔΔ

- Επιτελικό κράτος – αποκέντρωση υπηρεσιών

- Μία διοικητική δομή σε κάθε υπουργείο – αναβάθμιση των τεχνολογιών πληροφορικής