ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/06/2016 04:45 EEST | Updated 06/06/2016 11:02 EEST

Θετική επί της αρχής η έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση, εν όψει EuroWorking Group

Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου

Θετική επί της αρχής είναι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Κομισιόν για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος,

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκθεση συμμόρφωσης έχει ήδη κατατεθεί στο EuroWorking Group (EWG) που συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα με τηλεδιάσκεψη, με στόχο το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός.

«Τώρα τη σκυτάλη θα πάρουν τα κράτη-μέλη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Τα κράτη θα ενημερωθούν από το EWG για τη θετική αξιολόγηση των θεσμών και θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης από πέντε εθνικά κοινοβούλια.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Κομισιόν διαπιστώνει «σημαντική πρόοδο» όσον αφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την «πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων».

Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε πως η εν λόγω πρόοδος επαληθεύεται από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, σύμφωνα με την εντολή του Eurogroup.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) συντάχθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η έκθεση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι γενικά θετική, αλλά υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, και ειδικότερα στις υποθέσεις της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού και της μεταβίβασης ποσοστού 5% του ΟΤΕ από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.

Διαβάστε επίσης:

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, πηγή της ευρωζώνης ανέφερε ότι μέχρι το πρωί δεν είχαν διευθετηθεί όλα τα θέματα. Η ίδια πηγή υπογράμμιζε ότι εάν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί σήμερα, τότε θα έχουμε συμφωνία την Πέμπτη 9 Ιουνίου, όπου προβλέπεται τακτική συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup στο Ελσίνκι.

Μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση από τα κοινοβούλια, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ θα εισηγηθεί στο ΔΣ την εκταμίευση της δόσης. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα 7,5 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ελλάδα πριν από τις 20 Ιουνίου.