ΔΙΕΘΝΕΣ
07/06/2016 15:17 EEST | Updated 07/06/2016 15:18 EEST

Εξηγήσεις στο Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών ζητήθηκαν από τον τούρκο επιτετραμμένο για τις δηλώσεις Ερντογάν

Hannibal Hanschke / Reuters
Demonstrators hold Turkish and German flags in front of the Reichstag, the seat of the lower house of parliament Bundestag in Berlin, Germany, June 1, 2016, as they protest against a disputed vote in Germany's parliament on Thursday, on a resolution that labels the killings of up to 1.5 million Armenians by Ottoman forces as genocide. REUTERS/Hannibal Hanschke

Ο Τούρκος επιτετραμμένος στο Βερολίνο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, μετά τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο πρόεδρος της Τουρκίας και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι σε βάρος των Γερμανών βουλευτών οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, το 1915, από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μετά την ανάκληση του Τούρκου πρεσβευτή στην Άγκυρα, την περασμένη εβδομάδα, ο επιτετραμμένος της Άγκυρας κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών «για μια συζήτηση» γύρω από "«ις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τις αντιδράσεις στο ψήφισμα της Μπούντεσταγκ για την Αρμενία», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Βερολίνο.

Στη συζήτηση αυτή επισημάνθηκε ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις για τους Γερμανούς βουλευτές δεν συνάδουν με τις κατά παράδοση στενές σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας» και ότι είναι «ακατανόητες», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου στην ανακοίνωση που εστάλη με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το Βερολίνο είχε ήδη καταγγείλει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε τους Γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής ότι στηρίζουν την «τρομοκρατία» και είπε ότι θα πρέπει να υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η καταγωγή τους.

Ορισμένοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι έχουν δεχτεί απειλές για τη ζωή τους, κυρίως μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να τους παράσχει προστασία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)