ΔΙΕΘΝΕΣ
07/06/2016 09:57 EEST | Updated 13/06/2016 14:46 EEST

Ο καλύτερος Ματ Ντέιμον μέχρι σήμερα. Μιλώντας από το βήμα του ΜΙΤ για τη «μεγάλη απάτη» της Wall Steet και τον Τραμπ

ASSOCIATED PRESS
Actor Matt Damon gestures during his address at the Massachusetts Institute of Technology's commencement in Cambridge, Mass., Friday, June 3, 2016. Damon won an Academy Award for co-writing the 1997 film

Τα μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ- και όχι μόνο- επιλέγουν παραδοσιακά για την εναρκτήρια ομιλία στο πλαίσιο τελετών αποφοίτησης ή ειδικών εκδηλώσεων ένα επιφανές πρόσωπο. Παλαιότερα ήταν κατά κανόνα διακεκριμένοι επιστήμονες, πολιτικοί, επιχειρηματίες. Σταδιακά βέβαια αρκετά πανεπιστήμια επιλέγουν η εναρκτήρια ομιλία να γίνεται από πρόσωπα του χώρου του θεάματος που όμως έχουν πραγματικά «κάτι» να πουν στους φοιτητές τους.

Φέτος, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης, το «θρυλικό» ΜIT επέλεξε τον ηθοποιό Mατ Ντέιμον ο οποίος με την ομιλία του όχι μόνο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, αλλά κατάφερε να ξεσηκώσει τους 3.000 φοιτητές και αποφοίτους του ΜΙΤ αλλά και να δώσει σε πολλούς Αμερικανούς- που μάλλον εύκολα θα ταυτίζονταν με αρκετά σημεία της ομιλίας του- φωνή.

Ο Ματ Ντέιμον δεν χαρίστηκε ούτε λογοκρίθηκε όπως θα δείτε και στο μονταρισμένο και με σχόλια βίντεο του Mic.

Από την εμπνευσμένη ομιλία του ξεχωρίζουν τρία σημεία: η κριτική του στον Ντόναλντ Τραμπ, η «έξω από τα δόντια» επίθεση στα φαινόμενα απληστίας και ασυδοσίας της Wall Street αλλά και το ποιος είναι ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσουν στη διαμόρφωση της κοινωνίας οι επιστήμονες.

  • Ματ Ντέιμον κατά Ντόναλντ Τράμπ: Ξεκινώντας με μια υπόθεση εργασίας θέτει το ερώτημα. «Αν υποθέσουμε πως αυτό, όλο αυτό, είναι μια προσομείωση. Και εάν υπάρχουν πολλές προσομοιώσεις, τότε γιατί εμείς καταλήξαμε να είμαστε σε αυτή που ο Ντόναλντ Τραμπ είναι υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία;»...(καμπανάκια για τον Τραμπ, το κόμμα του αλλά και για μεγάλη μερίδα συμπολιτών του που τον στηρίζουν)
  • Ματ Ντέιμον κατά Wall Street: Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση του 2008 είπε αυτό που εκατομμύρια Αμερικανοί σκέφτονται και πιστεύουν. «Ήταν κλοπή. Και το ξέρατε. Ήταν απάτη. Και το ξέρατε. Και ξέρετε κάτι; Ξέρουμε πως το ξέρατε!». Σημειώνεται πως μεταξύ των αποφοίτων του 2015 του ΜΙΤ τα οικονομικά ήταν πιο δημοφιλής επιλογή καριέρας. Τη χρονιά αυτή, το 8% των αποφοίτων κατάφερε να βρει δουλειά στον χρηματοοικονομικό τομέα.
  • Ματ Ντέιμον για τους νέους επιστήμονες: Ο Ματ Ντέιμον όμως έχει κάτι να πει για αυτή την επιλογή των απόφοιτων του ΜΙΤ, του Ινστιτούτου όπου σπουδάζουν μερικά από τα πιο λαμπρά μυαλά πολλών γενεών. «ΜΙΤ, πρέπει να βγεις έξω (σ.σ. στον κόσμο) και να κάνεις πραγματικά ενδιαφέροντα πράγματα. Σπουδαία πράγματα. Καινοτόμα πράγματα. Γιατί αυτό ο κόσμος, πραγματικός ή φανταστικός, αυτός ο κόσμος έχει προβλήματα και έχουμε ανάγκη να αφήσετε ό,τι κάνετε και να τα λύσετε.

Όπως καταλαβαίνετε, η ομιλία του δεν είχε καμία σχέση με τις συνήθως βαρετές και άνευρες ομιλίες που κατά κανόνα εκφωνούνται σε τέτοιου είδους τελετές και ξεχώρισε τόσο για τα πολιτικά – κοινωνικά μηνύματα που κατάφερε να περάσει κάνοντας το με την χαρακτηριστική άνεση ενός ηθοποιού που ξέρει πως να επικοινωνήσει με το κοινό του.