ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/06/2016 13:57 EEST | Updated 08/06/2016 13:57 EEST

Τουλάχιστον 8.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν εξαφανιστεί στη Γερμανία. Τι λένε ανθρωπιστικές οργανώσεις

Christina Paolucci via Getty Images
Minnesota has become a home for many refugees thanks to its social-service tradition and sponsorship activities of Lutheran and Catholic charities in the state.

Ελάχιστες είναι οι καταγγελίες που φτάνουν στις αρχές και αφορούν εξαφανισμένα παιδιά πρόσφυγες, τη στιγμή που ενώ στοιχεία της Europol κάνουν λόγο για 10.000 εξαφανισμένα προσφυγόπουλα, μόνο φέτος στη Γερμανία εκτιμάται ότι έχουν εξαφανισθεί 8.000 ασυνόδευτα παιδιά!

«Είναι επιτακτική η ανάγκη πληροφόρησης για τα εξαφανισμένα παιδιά αλλά και η αύξηση ευαισθητοποίησης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe), Delphine Moralis, η οποία βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο δράσεων συνεργασίας με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Διεθνές Δίκτυο Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά (Child Helpline International).

Μάλιστα η κ. Moralis τόνισε ότι έχει αλλάξει πλέον και ο τρόπος διακίνησης και εκμετάλλευσης των ανήλικων προσφύγων από διάφορα κυκλώματα.

«Στην αρχή, οι διακινητές έφερναν τα παιδιά σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στη συνέχεια τα εκμεταλλεύονταν διάφορα κυκλώματα. Τώρα όμως, είναι οι ίδιοι οι διακινητές που τα παίρνουν από τις χώρες τους και τα εκμεταλλεύονται» διευκρίνισε η κ. Moralis.

Ενδεικτικό του φόβου για να προχωρήσουν σε καταγγελίες αλλά και του ελλείμματος ενημέρωσης για τις εξαφανίσεις παιδιών είναι το γεγονός ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού», από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2016 διαχειρίστηκε συνολικά 59 κλήσεις, από τις οποίες οι 8 αφορούσαν εξαφανίσεις και οι 10 ασυνόδευτους ανηλίκους, οι οποίοι τελικά επέστρεψαν στα camps και στις οικογένειες τους ή μεταφέρθηκαν σε ξενώνες με απόφαση εισαγγελέα.

Σήμερα, σε σπίτια του Οργανισμού μεγαλώνουν 10 παιδιά ενώ άλλα 22 επανενώθηκαν με την οικογένεια τους σε Αγγλία, Νορβηγία, Γερμανία, Ελβετία, Σουηδία, Βέλγιο και Ολλανδία.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διανέμει καθημερινά, σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, φάρμακα και είδη βρεφικής φροντίδας, στηρίζει παιδιά με προβλήματα υγείας και στα νοσοκομεία, διοργανώνει προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και υποστηρίζει 15.000 παιδιά πρόσφυγες και 950 ενήλικες.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)