ΔΙΕΘΝΕΣ
10/06/2016 12:35 EEST | Updated 10/06/2016 13:05 EEST

Ολάντ: Το Euro 2016 δεν θα είναι μόνο «γιορτή του ποδοσφαίρου» αλλά και της ευρωπαϊκής ιδέας

French President Francois Hollande (2ndL), flanked with French Soccer specialist Pierre Louis Basse (L), comment on a photo of Bulgarian soccer player Hristo Stoitchkov shooting a free kick against Germany in 1994 Euro quarter final during a visit of an exhibition entitled "Football de Legendes, une Histoire Europeenne" ('Soccer Legends, a European history'), outside Paris City Hall, in Paris, France, May 9, 2016.    REUTERS/Francois Mori/Pool
POOL New / Reuters
French President Francois Hollande (2ndL), flanked with French Soccer specialist Pierre Louis Basse (L), comment on a photo of Bulgarian soccer player Hristo Stoitchkov shooting a free kick against Germany in 1994 Euro quarter final during a visit of an exhibition entitled "Football de Legendes, une Histoire Europeenne" ('Soccer Legends, a European history'), outside Paris City Hall, in Paris, France, May 9, 2016. REUTERS/Francois Mori/Pool

Το Euro 2016 δεν θα είναι μόνο μια «γιορτή του ποδοσφαίρου», αλλά και μια «γιορτή της ευρωπαϊκής ιδέας», δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο Φρανσουά Ολάντ, μερικές ώρες πριν δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα της διοργάνωσης και ανάμεσα σε δύο αστεϊσμούς για τη Ρουμανία και τη Βρετανία.

«Για τη Ρουμανία, δεν επιμένω επειδή απόψε υπάρχει ένας αγώνας ποδοσφαίρου (της εθνικής ομάδας της Γαλλίας) με τη Ρουμανία, άρα αγαπάμε πολύ τη Ρουμανία, μέχρις ενός ορισμένου σημείου», αστειεύτηκε ο αρχηγός του Κράτους.

«Όπως και να 'χει θα υποδεχθώ σε λίγο τον ρουμάνο πρωθυπουργό και αυτή θα είναι επίσης μια γιορτή για την Ευρώπη», είπε κατά την απονομή του «Βραβείου καλλιτεχνικής και πολιτιστικής τόλμης» σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στο προεδρικό μέγαρο.

«Θα έρθουν να παίξουν ομάδες που εκπροσωπούν χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εφόσον αποφασίσουν να μείνουν, είπε ακόμη ο Ολάντ, υπαινισσόμενος τη Βρετανία η οποία θα αποφανθεί στις 23 Ιουνίου με δημοψήφισμα για την παραμονή της ή όχι στην Ένωση.

«Αλλά η Βρετανία έχει πάντα ιδιαιτερότητες», ειρωνεύτηκε ο Ολάντ, επισημαίνοντας ότι η χώρα αυτή «εκπροσωπείται από τρεις ομάδες» στη διοργάνωση.

«Κι έπειτα υπάρχουν χώρες που θα εκπροσωπηθούν σε αυτή τη μεγάλη διοργάνωση που είναι το Euro και οι οποίες δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία, αλλά και η Ρωσία, η Αλβανία, έστω κι αν η Αλβανία είναι υποψήφια» για ένταξη, όπως και η Τουρκία, είπε.

«Άρα θα είναι μια γιορτή του ποδοσφαίρου, αλλά και μια γιορτή της ευρωπαϊκής ιδέας, που εκτείνεται πολύ πιο πέρα από τα σύνορα», κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)