ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/06/2016 17:39 EEST | Updated 10/06/2016 17:40 EEST

Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει την πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν

German Finance Minister Wolfgang Schäuble arrives to talk to the media prior to a meeting of Eurogroup ministers at the European Council headquarters in Brussels on February 11, 2016.  / AFP / THIERRY MONASSE        (Photo credit should read THIERRY MONASSE/AFP/Getty Images)
THIERRY MONASSE via Getty Images
German Finance Minister Wolfgang Schäuble arrives to talk to the media prior to a meeting of Eurogroup ministers at the European Council headquarters in Brussels on February 11, 2016. / AFP / THIERRY MONASSE (Photo credit should read THIERRY MONASSE/AFP/Getty Images)

Με θερμά λόγια εκφράστηκε για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέδριο που οργάνωσε η Deutsche Bank, ωστόσο ανέφερε ότι θα πρέπει να προωθήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει την πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν και κινείται προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της αγοράς», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα εφάρμοσε σε μεγάλο βαθμό τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε σε συνέδριο που διοργάνωσε η Deutsche Bank.

«Η Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει να στηρίζεται και πάλι στα πόδια της και να ανακτήσει την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές», τόνισε ακόμη.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αυξήσει σημαντικά την ικανότητα της να είναι ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά μειώνοντας το κόστος δανεισμού κατά 12%.

«Ωστόσο, είναι ακόμα αλήθεια ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίζει να προωθεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», δήλωσε στην εφημερίδα.

«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών και να διασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων της».

«Πράσινο» φως για τη δόση

Στο μεταξύ το γερμανικό κοινοβούλιο έδωσε σήμερα Παρασκευή το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση μιας νέας δόσης ευρωπαϊκών δανείων για την Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για την καταβολή 7,5 δισ. ευρώ στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Η επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα Παρασκευή το πρωί, «απέσχε από το να πάρει θέση» αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Μαΐου στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και προβλέπει την αποδέσμευση νέων οικονομικών αρωγών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Μπούντεσταγκ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)