ΔΙΕΘΝΕΣ
12/06/2016 13:16 EEST | Updated 12/06/2016 13:16 EEST

Τουσκ: Επτά χρόνια θα χρειαστούν για το διαζύγιο ΕΕ- Ηνωμένου Βασιλείου

Vincent Kessler / Reuters
European Council President Donald Tusk (L) talks with European Commission President Jean-Claude Juncker ahead of a debate on the conclusions of last March 17 and 18 European Council meeting and the outcome of the EU-Turkey summit, at the European Parliament in Strasbourg, France, April 13, 2016. REUTERS/Vincent Kessler

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υπολόγισε σήμερα, Κυριακή, ότι θα χρειαστούν περίπου επτά χρόνια για να οριστικοποιηθεί το "διαζύγιο" μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, εφόσον οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Μόνο η λύση των διάφορων συμβάσεων που συνδέουν τη Βρετανία με την Ευρώπη θα αποτελούσε μια "θλιβερή αλλά συγκριτικά απλή" διαδικασία, εξήγησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε περίπου δύο χρόνια, κατά την εκτίμηση του Τουσκ.

Όμως στη συνέχεια, η καθεμιά από τις υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή τη νέα σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ. Για να γίνει αυτό "θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια και, φοβάμαι ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για επιτυχή κατάληξη" σε όλες τις περιπτώσεις, συνέχισε.

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι καλούνται στις 23 Ιουνίου να αποφασίσουν αν επιθυμούν η χώρα τους να παραμείνει μέλος της ΕΕ ή όχι.