ΔΙΕΘΝΕΣ
12/06/2016 05:06 EEST | Updated 12/06/2016 05:07 EEST

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο αποκλείει δημοψήφισμα για την απομάκρυνσή του από την εξουσία το 2016

Ivan Alvarado / Reuters
An opposition supporter covers her mouth during a rally to demand a referendum to remove President Nicolas Maduro in Caracas, Venezuela, June 7, 2016. REUTERS/Ivan Alvarado

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απέρριψε το Σάββατο κάθε ενδεχόμενο να γίνει ένα δημοψήφισμα για την απομάκρυνσή του από την εξουσία μέσα στο 2016, αποκρούοντας τις πιέσεις της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης προκειμένου η ψηφοφορία να γίνει μέσα στη χρονιά.

«Δεν θα γίνει εκβιασμός εδώ. Εάν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για να διοργανωθεί δημοψήφισμα, θα διεξαχθεί την επόμενη χρονιά κι αυτό είναι όλο», είπε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση. «Εάν δεν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις, δεν θα γίνει δημοψήφισμα κι αυτό είναι όλο», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Με βάση το Σύνταγμα της Βενεζουέλας, εάν ο Μαδούρο έχανε στο δημοψήφισμα εντός του 2016, θα έπρεπε να προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές. Εάν όμως το δημοψήφισμα γίνει το 2017, ο Μαδούρο θα αντικατασταθεί απλά από τον αντιπρόεδρό του σε περίπτωση ήττας του. Σε αυτή την περίπτωση ο αντιπρόεδρος θα ασκήσει την εξουσία για το υπόλοιπο της θητείας του Μαδούρο, ως το 2019.

Η αντιπολίτευση, η οποία αξιώνει το δημοψήφισμα να γίνει άμεσα και προειδοποιεί για τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης, καταγγέλλει ότι η εκλογική επιτροπή προσπαθεί να καθυστερήσει τη διαδικασία.

Η κεντροδεξιά επιρρίπτει προσωπικά στον πρόεδρο Μαδούρο την ευθύνη για την οικονομική ύφεση στη Βενεζουέλα, την τεράστια αύξηση του πληθωρισμού, που θεωρείται πλέον πως είναι ο υψηλότερος στον κόσμο, αλλά και για τις ελλείψεις τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στη χώρα.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), η εκλογική επιτροπή, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επικύρωσε 1,3 εκατομμύριο υπογραφές από τα σχεδόν 2 εκατομμύρια που συγκεντρώθηκαν από τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό Στρογγυλή Τράπεζα για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD) και θα αρχίσει μια διαδικασία επαλήθευσης των υπογραφών των πολιτών που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Για το ξεκίνημα της διαδικασίας απαιτείτο η συγκέντρωση τουλάχιστον 200.000 υπογραφών.

Η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε ως ένα πρώτο θετικό βήμα από τον συνασπισμό MUD.

Η επαλήθευση των υπογραφών είναι μια από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο)