ΥΠΕΞ: Η Αλβανία δεν έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να καταδικαστεί το πανό. Θα φροντίσουμε να το καταλάβει

ΥΠΕΞ: Η Αλβανία δεν έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να καταδικαστεί το πανό. Θα φροντίσουμε να το καταλάβει
Football Soccer - Albania v Switzerland - EURO 2016 - Group A - Stade Bollaert-Delelis, Lens, France - 11/6/16Fans with a bannerREUTERS/Darren StaplesLivepic
Football Soccer - Albania v Switzerland - EURO 2016 - Group A - Stade Bollaert-Delelis, Lens, France - 11/6/16Fans with a bannerREUTERS/Darren StaplesLivepic
Reuters Staff / Reuters

Από την αλβανική πλευρά ζητήθηκε να καταδικαστεί επισήμως η «θρασύτατη αυτή ενέργεια», ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την υπόθεση του προκλητικού πανό στον αγώνα Αλβανίας – Ελβετίας.

«Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η Αλβανία δεν έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα μίας τέτοιας κίνησης, αλλά θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτό να γίνει κατανοητό» σημειώνεται, ενώ παράλληλα παρατίθενται οι ενέργειες που έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς:

  • O εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, εξέδωσε άμεσα απάντηση παρουσιάζοντας τη θέση του Υπουργείου σχετικά με την ανάρτηση του προκλητικού πανό.
  • Εστάλη «αυστηρότατη επιστολή διαμαρτυρίας» του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Σταύρου Κοντονή, προς τον Γενικό Γραμματέα της UEFA, κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη.
  • Η Πρέσβης της Ελλάδας στη Βέρνη, Χαρά Σκολαρίκου, προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Γενικό Γραμματέα της UEFA, κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη.
  • Η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας προς το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.
  • Διαβήματα διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν ήδη και από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προς τους Πρέσβεις της Γαλλίας και της Αλβανίας στην Αθήνα.
  • Έγιναν δύο «αυστηρότατα διαβήματα διαμαρτυρίας» από τον Πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα, Λεωνίδα Ροκανά, προς την ηγεσία του αλβανικού ΥΠΕΞ, από την οποία ζητήθηκε να αποδοκιμαστεί η θλιβερή, απαράδεκτη και θρασύτατη ενέργεια της ανάρτησης του πανό.

Όπως επισημαίνεται, οι Γάλλοι διοργανωτές και η UEFA επεσήμαναν ότι η ανάρτηση του συγκεκριμένου πανό έγινε πριν από την έναρξη του αγώνα, τόνισαν ότι η απομάκρυνσή του ήταν άμεση και διαβεβαίωσαν την ελληνική πλευρά ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί το απαράδεκτο αυτό συμβάν.

Μπακογιάννη: «Κοφτή και αποφασιστική» απάντηση

Την πεποίθηση ότι η απάντηση της Ελλάδας απέναντι στην πρόσφατη επαναφορά των αιτιάσεων της Αλβανίας περί «τσαμουριάς» πρέπει να είναι «κοφτή και αποφασιστική, θέμα τσάμηδων για εμάς δεν υπάρχει, τελεία και παύλα», εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, λίγο πριν από την έναρξη της ανοιχτής συνεδρίασης της τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Ερωτηθείσα σχετικά από δημοσιογράφους, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε: «Δυστυχώς έχουμε επιδείνωση των σχέσεών μας με την Αλβανία. Οι Αλβανοί έχουν μπει σε λογική σωβινιστική και επιθετική, κάτι που δεν βοηθάει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας [...] Πιστεύω ότι η απάντηση της Ελλάδας πρέπει να είναι κοφτή και αποφασιστική: θέμα τσάμηδων για εμάς δεν υπάρχει. Τελεία και παύλα».

Δημοφιλή