ΣτΕ: Κατάθεση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης Αττικής

ΣτΕ: Κατάθεση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης Αττικής
Sooc

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας επανακατατέθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση «του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), η τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως της Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης και ο καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης».

Το περασμένο έτος είχε και πάλι κατατεθεί το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο ΣτΕ, αλλά το Μάρτιο του 2015 το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου το έκρινε μη νόμιμο.

Ειδικότερα, το περασμένο έτος το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 28/2015 γνωμοδότησή τους έκριναν μη νόμιμες βασικές διατάξεις του διατάγματος όπως είναι η δημιουργία 100 νέων μονοκατοικιών («καμπάνες»), η κατασκευή χτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου, κ.λπ. και είχε επισημάνει, μεταξύ των άλλων, στην επίμαχη γνωμοδότησή του ότι απαγορεύεται, «η λήψη μέτρων που επιφέρουν την επιδείνωση των όρων διαβιώσεως και την υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού ή του προβλεπόμενου από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία οικιστικού περιβάλλοντος».

Κατόπιν αυτού, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος επανακατατέθηκε βελτιωμένο στο ΣτΕ για νέα νομοπαρασκευαστική επεξεργασία. Το διάταγμα αφορά την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, την τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου της πόλεως της Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης και τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης, όπως και την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΔΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος η επίμαχη έκταση έχει συνολική επιφάνεια 301.864,99 τετραγωνικά μέτρα και χωρίζεται σε ζώνες εκ των οποίων στην κάθε μια από αυτές καθορίζονται διαφορετικές χρήσεις.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει τη λειτουργία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, αυτοτελών πολυτελών κατοικιών (καμπάνες), τουριστικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, αναψυκτήρια, σνακ - μπαρ, καταστήματα εστίασης γενικότερα, εμπορικά καταστήματα, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης, επιτρέπει τη διατήρηση, αναβάθμιση του υφισταμένου ελικοδρομίου, ενώ προβλέπει ότι οι υπαίθριοι χώροι στάθμευσης υπογειοποιούνται και φυτεύονται.

Ακόμη, για το ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα που υπάρχει μέσα στην επίμαχη έκταση προβλέπεται η κατασκευή ειδικής εισόδου επισκεπτών στον αρχαιολογικό αυτό χώρο.

Τέλος, η νομοτεχνική επεξεργασία του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος θα γίνει σε σχηματισμό Ολομέλειας του ΣτΕ και όχι από το Ε΄ Τμήμα όπως έγινε το περασμένο έτος.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή