Ρύθμιση 100 δόσεων: Όσοι καθυστερούν να πληρώσουν τις οφειλές πάνω από 15 μέρες θα μένουν εκτός

Ρύθμιση 100 δόσεων: Όσοι καθυστερούν να πληρώσουν τις οφειλές πάνω από 15 μέρες θα μένουν εκτός
eurokinissi

Γρηγορότερα θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την εφορία όσοι καθυστερούν έστω και για 15 ημέρες να πληρώσουν τις νέες οφειλές τους. Από την 1η Ιουλίου εφαρμόζεται το δεύτερο κύμα αυστηροποίησης του νόμου σχετικά με την καθυστέρηση πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών και το αντίκτυπο που θα έχει στις ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές θα στοιχίσει ακριβά στους φορολογούμενους.

Όπως απαίτησαν οι δανειστές και συμφώνησε η κυβέρνηση από την 1η Ιουλίου η απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων γίνεται πιο εύκολη καθώς όσοι φορολογούμενοι καθυστερήσουν να πληρώσουν τις νέες οφειλές τους έστω και μια ημέρα μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο από τη βεβαίωση της οφειλής τότε θα χάνουν αυτομάτως της ρύθμιση των 100 δόσεων για οποιαδήποτε παλιά οφειλή έχουν στο δημόσιο.

Αυτό σημαίνει ότι η εφορία θα κάνει άμεσα απαιτητό το σύνολο του ποσού που είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και μαζί τις νέες οφειλές που θα δημιουργούνται. Αυτό σημαίνει ότι από τον επόμενο μήνα που ξεκινά η πληρωμή των δόσεων προς την εφορία για το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο έως τις 15 Αυγούστου να πληρώσουν την πρώτη δόση προκειμένου να μην χάσουν και τη ρύθμιση των παλαιών οφειλών τους.

Για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις νέες οφειλές τους η μόνη λύση είναι να τις εντάξουν άμεσα στην πάγια ρύθμιση του άρθρου 43 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013), προκειμένου να ρυθμίσει και τις νέες οφειλές σε 12 ή σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Με αυτό τον τρόπο οι φορολογούμενοι δεν θα χάσουν την παλιά ρύθμιση των 100 δόσεων και δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φουσκωμένο λογαριασμό της εφορίας ή ακόμα και κατασχέσεις.

Παρόλα αυτά το πρόβλημα υπάρχει και όσο περνούν οι μήνες και οι φορολογούμενοι φορτώνονται με νέους φόρους. Διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των φορολογούμενων που χάνουν τη ρύθμιση τους προς την εφορία ή τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή από τους 135.000 που είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία οι 80.000 την έχουν χάσει ήδη, ενώ από τους 937.000 που είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους προς την εφορία τη ρύθμιση έχουν χάσει περίπου 200.000.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αυξάνονται διαρκώς τα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που έχασαν τη ρύθμιση κατά το πρώτο διάστημα επιβολής των capital controls.

Για τη δεύτερη κατηγορία το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει στοιχεία προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι από αυτούς ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, προκειμένου να τους επανεντάξει στο νόμο.

Για όλους τους υπόλοιπους πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Οικονομικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις για την εφαρμογή νέας ρύθμισης έως και 24 δόσεις προκειμένου να ενταχθούν όσοι είτε έχασαν την προηγούμενη ρύθμιση, είτε δημιούργησαν καινούργιες οφειλές.

Δημοφιλή