Τα 15 προαπαιτούμενα για να εκταμιευτεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ

Τα 15 προαπαιτούμενα για να εκταμιευτεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ
sooc

Με τα 15 προαπαιτούμενα για να εκταμιευτεί χωρίς προβλήματα η δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και ακόμα 41 παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο, θα έρθει αντιμέτωπη η κυβέρνηση αμέσως μετά την τυπική έγκριση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Eurogroup στις 16 Ιουνίου.

Το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα θερμό σε επίπεδο προετοιμασίας και υλοποίησης καθώς οι δανειστές έχουν στείλει σαφές μήνυμα ότι θα πρέπει όλα να γίνουν όπως έχουν συμφωνηθεί προκειμένου να μην υπάρξουν εμπλοκές και καθυστερήσεις.

Ακριβώς για αυτό η Αθήνα δεν έχει περιθώρια καθυστερήσεων γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος αναφερόμενος στην δεύτερη αξιολόγηση του Μνημονίου τόνισε ότι «θα είναι απαιτητική, αλλά όχι περισσότερο από την πρώτη αξιολόγηση».

Ο κ. Μοσκοβισί εκτίμησε ότι δεν θα απαιτηθεί και τέταρτο Μνημόνιο, εάν εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις, ενώ ξεκαθάρισε προϋπόθεση για να αρθούν τα capital controls είναι να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Παρόλα αυτά και στις δύο λίστες που θα πρέπει να «τρέξει» η κυβέρνηση περιλαμβάνονται αρκετά «αγκάθια». Ενδεικτικά στη λίστα των 15 προαπαιτούμενων για τα 2,8 δισ. ευρώ του φθινοπώρου ξεχωρίζουν: Η αξιολόγηση των συμβουλίων των τραπεζών ως το τέλος Ιουνίου, η συμφωνία με τους δανειστές εντός του Ιουνίου για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού του, η μεταφορά δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η κύρωση της συμφωνίας για το Ελληνικό από τη Βουλή, μέτρα για την επάρκεια πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Αρχής Δημοσίων Εσόδων και ο διορισμός των μελών του συμβουλίου διοίκησης της Αρχής, η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, η προκήρυξη για την πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ τον Ιούλιο.

Αντίθετα στη λίστα των θεμάτων που θα ανοίξουν στη δεύτερη διαπραγμάτευση δεσπόζουν τα εργασιακά. Στο Μνημόνιο αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να ευθυγραμμίσει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. εντός του Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, θα πρέπει: να ψηφίσει το Νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017-2020, το οποίο φαίνεται πως πάει για τον Σεπτέμβριο, να προχωρήσει το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και να ολοκληρώσει την «πρώτη φάση εξορθολογισμού» των ειδικών μισθολογίων, εκτός αν βρει ισοδύναμα μέτρα ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην ισχύσει το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών από το 2017, όπως προβλέπεται στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Δημοφιλή