ΔΙΕΘΝΕΣ
14/06/2016 15:30 EEST | Updated 14/06/2016 15:31 EEST

Παιδόφιλος φέρεται να κακοποιούσε μαθητές στην Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου από την δεκαετία του 1960

mrs via Getty Images
Sad boy

Τον τρόπο με τον οποίο ένας παιδόφιλος καθηγητής από την Βρετανία γυρνούσε επί δεκαετίες τον κόσμο, διδάσκοντας σε διακεκριμένα αγγλόφωνα σχολεία -ακόμα και της χώρας μας- κακοποιώντας εφήβους, εξιστορεί o Guardian.

Ο William James Vahey αυτοκτόνησε την 21η Μαρτίου του 2014 σε ηλικία 64 ετών. Ήταν ένας αγαπητός καθηγητής στο σχολείο Southbank International School στο κεντρικό Λονδίνο και η είδηση του θανάτου του (η πρώτη ανακοίνωση έκανε λόγο για “παθολογικά αίτια”)βύθισε στο πένθος το διδακτικό προσωπικό όχι μόνο του εν λόγο σχολείου, αλλά δεκάδων ακόμα στη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα, την Ινδονησία, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Ισπανία, τον Λίβανο και την Ελλάδα.

Τρεις εβδομάδες όμως αργότερα, το πένθος μετατράπηκε σε οργή. Παλιοί μαθητές του όρμησαν στην αίθουσα όπου δίδασκε, καταστρέφοντας τα θρανία, σκίζοντας τους χάρτες και τα αντικείμενα που είχε αφήσει πίσω του. Ο πολυαγαπημένος τους καθηγητής, σύμφωνα με το FBI, κατηγορούνταν εδώ και καιρό ότι κακοποιούσε νεαρά αγόρια σε σχολικές εκδρομές, αφού πρώτα έριχνε υπνωτικά χάπια στα ροφήματα που τους προσέφερε. Με την δικαιολογία ότι τα αγόρια «ήταν άρρωστα», τα μετέφερε στα δωμάτια τους και ασελγούσε σε βάρος τους ενώ είχαν χάσει τις αισθήσεις τους.

Η είδηση έκανε σύντομα τον γύρο του κόσμου, καθώς ο Vahey φέρεται να έχει κακοποιήσει δεκάδες ή και εκατοντάδες παιδιά ήδη από την δεκαετία του 1960 σε όλες τις χώρες του κόσμου που εργάστηκε ως καθηγητής, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. «Δεν έχω ξαναδεί υπόθεση στην οποία ένας άνθρωπος έχει κακοποιήσει τόσα παιδιά σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», ανάφερε ο πράκτορας του FBI στον Guardian.

Αίσθηση προκαλεί ότι ο άνδρας είχε στο παρελθόν καταδικαστεί για παιδεραστία, όταν το 1969 ομολόγησε ότι άγγιζε τα γεννητικά όργανα αγοριών ηλικίας επτά ετών στην Καλιφόρνια, ενώ τους δίδασκε κολύμβηση. Όπως ο ίδιος είχε πει, άρχισε να προβαίνει στις πράξεις αυτές από την ηλικία των 14, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε επίσης πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Το 1970, σε ηλικία 20 ετών, ο Vahey αφέθηκε ελεύθερος, έχοντας συμπληρώσει μόλις 90 μέρες στην φυλακή για ασελγείς πράξεις σε βάρος παιδιών. Ο ίδιος μπήκε στη λίστα των αρχών με όσους έχουν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα, όμως σύντομα έφυγε για το Ιράν και, καθώς δεν ήταν πλέον κάτοικος κάποιας Πολιτείας των ΗΠΑ, διαγράφτηκε από τις λίστες.

Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες ο άνδρας γύριζε τον κόσμο, διδάσκοντας σε διακεκριμένα αγγλόφωνα σχολεία όπου συνήθως φοιτούσαν παιδιά πρεσβευτών, διπλωματών και ανθρώπων που ταξίδευαν συχνά. Ο ίδιος προσέγγιζε γονείς και εκπαιδευτικούς για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και στη συνέχεια έβρισκε τρόπους για να περνά χρόνο με τα παιδιά εκτός του σχολικού συγκροτήματος.

Στις σχολικές εκδρομές έβρισκε τρόπους να ναρκώνει τα παιδιά που είχε βάλει ως στόχο, συνήθως παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή που αντιμετώπιζαν προβλήματα στο σπίτι, και στη συνέχεια τα κακοποιούσε σεξουαλικά στα κρεβάτια τους. Σε αρκετές περιπτώσεις φωτογράφιζε τα γυμνά τους σώματα με μια κάμερα που δεν επέτρεπε σε κανέναν να αγγίξει. Τις εικόνες αυτές εντόπισε πριν από λίγα χρόνια το FBI.

Οι αρχές συνεχίζουν ακόμα και σήμερα τις έρευνες για την δράση του Vahey, με τους γονείς των παιδιών που φοιτούσαν στα σχολεία αυτά να μην ξέρουν εάν θα ήθελαν να μάθουν κατά πόσο είχαν κακοποιηθεί τα παιδιά τους. Η υπόθεση θυμίζει αρκετά εκείνη του Richard Huckle, του Βρετανού παιδόφιλου που φέρεται να κακοποίησε εκατοντάδες παιδιά σε χώρες του τρίτου κόσμου όπου εργαζόταν ως καθηγητής αγγλικών.

*Η εφημερίδα Guardian δεν έχει δημοσιεύσει το όνομα του σχολείου όπου δίδασκε στην Ελλάδα.