ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/06/2016 15:00 EEST | Updated 14/06/2016 15:00 EEST

Στην τελική ευθεία το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το πλαστικό χρήμα

Hugo Correia / Reuters
A man walks past a graffiti depicting the economic situation in Europe, in Lisbon August 22, 2011. Turbulent markets threaten to derail the plans of cash-strapped European governments to sell off state assets, with those who can afford to wait likely to delay and those who cannot busy exploring other ways to raise the money. Tumbling equity prices have wiped billions of dollars off the value of state-owned companies since the start of the month, clouding the outlook for planned sales by countrie

Τις τελευταίες πινελιές βάζουν στο υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά στο σχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών το οποίο όμως προβλέπει και τι θα πρέπει να κάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.

Συγκεκριμένα το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη συγκέντρωση αποδείξεων, στις οποίες μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν πληρώσει με πιστωτική, χρεωστική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένο ποσό ελάχιστης δαπάνης ανάλογα με το εισόδημα το οποίο θα έχει ως εξής:

  • Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ η ελάχιστη δαπάνη με κάρτα θα είναι 10%.
  • Για εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ η ελάχιστη δαπάνη με κάρτα θα είναι 15%.
  • Για εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ η ελάχιστη δαπάνη με κάρτα θα είναι 20%.
  • Για εισόδημα από 40.000 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με κάρτα θα είναι 30%.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν δαπανήσουν το ελάχιστο ποσό που προβλέπεται, τότε δεν θα καρπώνονται το σύνολο του αφορολόγητου ορίου, Μάλιστα για το ποσό που θα υπολείπεται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα χρεώνονται με φόρο που θα υπολογίζεται με ποσοστό που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Σε ότι αφορά τις αποδείξεις που θα μετρούν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές αυτές θα περιλαμβάνουν το σούπερ – μάρκετ και τα καύσιμα.