ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/06/2016 18:42 EEST | Updated 14/06/2016 18:42 EEST

Τα θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup της Πέμπτης

ASSOCIATED PRESS
Dutch Finance Minister and chair of the eurogroup finance ministers Jeroen Dijsselbloem smiles as he arrives for an Eurogroup finance ministers meeting at the EU Council building in Brussels on Monday, Dec. 7, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, τα συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών-μελών και η αξιολόγηση του ΔΝΤ στο πλαίσιο του άρθρου ΙV του καταστατικού του είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Η Ελλάδα δε βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, καθώς η επικύρωση και τυπικά της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και η έγκριση της εκταμίευσης θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) η οποία θα λάβει χώρα πριν από την έναρξη του Eurogroup και στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών τωνκρατών-μελών της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τον πληθωρισμό και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις βάσει αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, η Ευρωομάδα θα εξετάσει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που απειλούν τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων των κρατών μελών της ευρωζώνης, εστιάζοντας την προσοχή της στους κινδύνους που συνδέονται με τη μακροοικονομική και δημογραφική αβεβαιότητα.

Στόχος της συζήτησης είναι ο τρόπος περιορισμού των κινδύνων αυτών μέσω των κυβερνητικών πολιτικών.Τέλος, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του Ταμείου σε σχέση με τις προοπτικές και τα μέτρα όσον αφορά την ευρωζώνη. Το ΔΝΤ επιβλέπει τις οικονομίες και της πολιτικές των μελών του (συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης) και εκδίδει κάθε χρόνο αξιολόγηση και συμβουλές σύμφωνα με το άρθρο IV του καταστατικού του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)