ΔΙΕΘΝΕΣ
14/06/2016 16:19 EEST | Updated 14/06/2016 16:19 EEST

Κυρώσεις και ενέργεια στην ατζέντα της συνάντησης Πούτιν- Γιούνκερ

ASSOCIATED PRESS
Russian President Vladimir Putin, right, and Luxembourg Prime Minister Jean-Claude Juncker greet each other during their meeting in the Moscow's Kremlin, Russia, on Tuesday, Sept. 25, 2012. (AP Photo/Yuri Kochetkov, pool)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα συζητήσουν σχετικά με κυρώσεις και ενεργειακά projects όταν συζητηθούν στην Αγία Πετρούπολη μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, σε δημοσιογράφους.

Το ταξίδι Γιούνκερ στη Ρωσία- το πρώτο του ως επικεφαλής της Κομισιόν- λαμβάνει χώρα εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία η Ε.Ε. επιδιώκει περαιτέρω επαφές με τη Μόσχα μετά από δύο χρόνια κυρώσεων σχετικά με τον ρόλο του Κρεμλίνου στην κρίση στην Ουκρανία.

«Το θέμα των κυρώσεων θα τεθεί, χωρίς αμφιβολία...πιθανότατα ο Γιούνκερ θα πει κάτι πάνω σε αυτό το θέμα. Αν και εμείς οι ίδιοι δεν θέτουμε το ζήτημα της άρσης των κυρώσεων, από τη στιγμή που δεν ήμασταν εμείς που τις επιβάλαμε...Όταν είναι έτοιμοι να το κάνουν αυτό, θα το καλωσορίσουμε, χωρίς αμφιβολία, και θα απαντήσουμε με άρση των δικών μας κυρώσεων» είπε ο Ουσάκοφ.

«Θεωρούμε ότι θα γίνουν συζητήσεις για τον Nord Stream-2, οι προοπτικές για ανανέωση του ενεργειακού μας διαλόγου με την Ε.Ε., αυτό είναι φυσικό» είπε σε δημοσιογράφους.

Η Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επεκτείνει τις ενεργειακές, οικονομικές και αμυντικές της κυρώσεις στη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους. Διπλωμάτες αναφέρουν, επίσης, ότι μία εξέταση της πολιτικής της Ε.Ε. για την κρίση στην Ουκρανία – περιλαμβανομένων των κυρώσεων- αναμένεται στο δεύτερο μισό του έτους.

Ο Γιούνκερ θα συναντήσει τον Πούτιν στις 16 Ιουνίου, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Αξιωματούχος στις Βρυξέλλες είπε πως ο Γιούνκερ θα υπογραμμίσει τομείς στους οποίους η Ένωση θεωρεί ότι η Ρωσία δεν «φέρεται καλά», αλλά και πως σκοπός του ταξιδιού είναι να δείξει ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να έχει περισσότερες επαφές με τη Μόσχα εάν το Κρεμλίνο αλλάξει τη «γραμμή» του σε ζητήματα που κυμαίνονται από την κρίση στην Ουκρανία- όπου έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 9.000 άνθρωποι – μέχρι τον θεωρούμενο από τη Δύση πόλεμο προπαγάνδας του Κρεμλίνου εναντίον της.