ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/06/2016 08:35 EEST | Updated 15/06/2016 09:08 EEST

Εκτός ατζέντας του Eurogroup η Ελλάδα. Στη συνεδρίαση του ESM η εκταμίευση της δόσης

Eurokinissi

Σύντομη είναι η συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Ιουνίου και για πρώτη φορά έπειτα από καιρό η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των εργασιών, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη για τη χώρα μας. Όσον αφορά στην εκταμίευση της δόσης, αυτή εκτιμάται πως θα εκταμιευθεί έπειτα από τη συνεδρίαση του ESM το πρωί της Πέμπτης.

Ένα πολύ σύντομο Eurogroup, χωρίς συζήτηση για Ελλάδα, προανήγγειλε από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Είναι η πρώτηενημέρωση Τύπου στην οποία δε χρειάζεται να μιλήσω για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την επικύρωση της ολοκλήρωσης τηςαξιολόγησης και την έγκριση της εκταμίευσης των 7,5 δισ, από τονΕυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σημείωσε πως η αυριανή συνεδρίαση των Διοικητών του ESM αναμένεται να είναι «ομαλή» και χωρίς εκπλήξεις.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης το φθινόπωρο, αρκέστηκε λέγοντας, ότι, «υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν» και έδωσε ραντεβού μετά το καλοκαίρι, όταν όλοι θα έχουν περισσότερη «ενέργεια».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανταλλάξουν απόψεις όσον αφορά τις εξελίξεις του πληθωρισμού και των συναλλαγματικών ισοτιμιών στα κράτη μέλη της ευρωζώνης κατά τους τελευταίους μήνες, βάσει αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Επίσης θα υπάρξει θεματική συζήτηση για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά και τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων των κρατών της ευρωζώνης.

Η Ευρωομάδα θα εξετάσει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που απειλούν τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων των κρατών μελών της ευρωζώνης, εστιάζοντας την προσοχή της στους κινδύνους που συνδέονται με τη μακροοικονομική και δημογραφική αβεβαιότητα. Στόχος της συζήτησης είναι ο τρόπος περιορισμού των κινδύνων αυτών μέσω των κυβερνητικών πολιτικών.

Στη συνεδρίαση θα συμμετέχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τη διαβούλευση επί των συστάσεων του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την ευρωζώνη.

Όπως αναφέρεται στην ατζέντα του Eurogroup το θέμα θα είναι η επανεξέταση της ευρωζώνης στα πλαίσια του άρθρου IV του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Η κα Christine Lagarde, Διαχειριστικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της επανεξέτασης της κατάστασης δυνάμει του άρθρου IV του ΔΝΤ, τις προοπτικές και τα μέτρα όσον αφορά την ευρωζώνη». Πληροφορίες θέλουν οι συζητήσεις να συμπεριλάβουν και τις συνέπειες ενός Brexit.

Δείτε όλη την ατζέντα του Eurogroup

Sponsored Post