ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/06/2016 10:24 EEST | Updated 16/06/2016 15:04 EEST

Ντάισελμπλουμ: Την Παρασκευή η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα. Εκκρεμούν 4 μικρά θέματα

Jeroen Dijsselbloem, Dutch finance minister and head of the group of euro-area finance ministers, arrives to give a statement prior to a Eurogroup meeting of European finance ministers in Brussels, Belgium, on Tuesday, May 24, 2016. Five years after handing Greece the biggest sovereign-debt write-off in history, European policy makers have come full circle to the point they had all hoped to avoid: a real discussion on debt relief. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images
Jeroen Dijsselbloem, Dutch finance minister and head of the group of euro-area finance ministers, arrives to give a statement prior to a Eurogroup meeting of European finance ministers in Brussels, Belgium, on Tuesday, May 24, 2016. Five years after handing Greece the biggest sovereign-debt write-off in history, European policy makers have come full circle to the point they had all hoped to avoid: a real discussion on debt relief. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images

Η απόφαση για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα αναμένεται να ληφθεί την Παρασκευή, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας παράλληλα ότι εκκρεμούν τέσσερα «πολύ μικρά» θέματα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως φαίνεται να έχει γίνει όλη η δουλειά όσον αφορά στα προαπαιτούμενα και δήλωσε ότι τo επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεννόησης με την Ελλάδα ενέκριναν ομόφωνα οι διοικητές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ- ESM), στο πλαίσιο της συνεδρίασής τους στο Λουξεμβούργο, ανοίγοντας το δρόμο για την επόμενη εκταμίευση.

Όσον αφορά στη δόση, είπε ότι το πρωί της Παρασκευής το Δ.Σ. του ESM θα λάβει και τυπικά πλέον την απόφαση για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

«Η εκταμίευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το πρώτο τμήμα της δεύτερης δόσης των δανείων του προγράμματος, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ. «Με αυτό το ποσό, ο ESM είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, καθώς τα συνολικά δάνεια που έχει συνάψει η χώρα με τον EFSF και τον ΕSM ξεπερνούν τα 160 δισ. ευρώ», ανέφερε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αν εκταμιευθεί ολόκληρο το ποσό των 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος, ο ΕSM θα κατέχει περίπου τα 2/3 του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης του ESM συμβάλλουν σημαντικά στο να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Ερωτηθείς ποια είναι «τα τέσσερα πολύ μικρά θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν», ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε πως αφορούν κυρίως τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι τα θέματα αυτά δεν πρόκειται να εμποδίσουν την αυριανή απόφαση για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, έκανε από πλευράς του λόγο για «καλά νέα» για την Ελλάδα: «Οι διοικητές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αποφάσισαν την εκταμίευση των 7,5 δισ. που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βρεί το οξυγόνο που χρειάζεται και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, συμπληρώνοντας πως «ένα χρόνο πριν, το Eurogroup συζητούσε το Grexit και τώρα την επιτυχία ενός προγράμματος». Τέλος, σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται στη «σωστή κατεύθυνση» των μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα ωφελείται από την «αλληλεγγύη» των εταίρων της.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γερκ Σέλινγκ, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «πρόοδο» και πως μόνο κάποια «τεχνικά θέματα» έχουν απομείνει, στα οποία θα επανέλθει το Eurogroup, τον Σεπτέμβριο.

Νωρίτερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας(ESM) θα εγκρίνει την Παρασκευή την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.

Η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM (16/6) αναμενόταν να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, ανοίγοντας τον δρόμο για να μπει στο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας την ερχόμενη εβδομάδα και σίγουρα πριν από το ταξίδι του Προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μαζί με την εκταμίευση της δόσης ανοίγει αυτόματα τις διαδικασίες για την επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος η οποία θα γίνει το φθινόπωρο.

Για «επιτυχία» της Ευρώπης έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Φτάσαμε στο τέλος μιας μακράς εργασίας και δύσκολης τόσο για την Ελλάδα που έπρεπε να λάβει τα μέτρα αλλά και για τις άλλες χώρες που έπρεπε να επιδείξουν αλληλεγγύη», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός. Όπως ανέφερε, τα κεφάλαια των οποίων η εκταμίευση εγκρίθηκε σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΕΣΜ είναι απαραίτητα για την ισορροπία των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα και για την επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας.

«Η Ευρώπη είναι ικανή να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Είναι σε θέση να επιδείξει αλληλεγγύη αλλά και ευθύνη για κάθε μία από τις κυβερνήσεις της» δήλωσε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας πως πέρα από τις δυσκολίες πρέπει επίσης να υπογραμμίζονται και οι επιτυχίες της Ευρώπης.

Sponsored Post