ΔΙΕΘΝΕΣ
16/06/2016 07:24 EEST | Updated 16/06/2016 07:25 EEST

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε τη σύγκρουση» λέει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία

JOHN THYS via Getty Images
NATO Secretary-General Jens Stoltenberg gives a joint press before a Nato Defense Council meeting at the NATO Headquarters in Brussels on June 14, 2016.NATO defence ministers were set on June 14, 2016 to approve sending battalions to the three Baltic states and Poland just weeks before a landmark summit in Warsaw endorses a major build-up to counter a more assertive Russia. / AFP / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία επιδιώκει «να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής με στρατιωτικά μέσα», σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Η Ρωσία επιδιώκει να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής με στρατιωτικά μέσα. Κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία και υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Παρατηρούμε επίσης μαζική στρατιωτικοποίηση στα σύνορα του ΝΑΤΟ --μέσα στην Αρκτική, πάνω στη Βαλτική, μέσα στη Μαύρη θάλασσα και μέχρι στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Στόλντεμπεργκ.

«Είμαστε ενήμεροι για μεγάλες, επιθετικές και αιφνιδιαστικές ασκήσεις από ρωσικής πλευράς και πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ η Συμμαχία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αναπτύξει τέσσερα τάγματα στις χώρες της Βαλτικής και Πολωνία.

«Αυτό που κάνουμε είναι αμυντικό, δεν θέλουμε να προκαλέσουμε σύγκρουση, προσπαθούμε να την αποφύγουμε», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ εκτιμώντας ότι η «στάθμευση των δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα (ήταν) μια απάντηση προσαρμοσμένη στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας».

Εκφράζοντας ανησυχία για την ουκρανική κρίση και την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στα σύνορά τους, οι χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ζητούν από τη Συμμαχία να ενισχύσει περαιτέρω τη στρατιωτική της παρουσία στο έδαφός τους ώστε να αποθαρρυνθεί οποιαδήποτε πρόθεση επίθεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ που συναντήθηκαν χθες και προχθές στις Βρυξέλλες, έδωσαν το πράσινο φως για την ανάπτυξη τεσσάρων ταγμάτων από 800 έως 1.000 άνδρες το καθένα, σε εκ περιτροπής βάση, στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, τρεις εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Συμμαχίας στη Βαρσοβία (8-9 Ιουλίου), η οποία αναμένεται να επικυρώσει τη σκλήρυνση της στάσης της Συμμαχίας κατά της Ρωσίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post