ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16/06/2016 06:56 EEST | Updated 16/06/2016 07:28 EEST

Διαφωνούν οι «53» με συνταγματική αναθεώρηση - Τι λένε για τον εκλογικό νόμο

SOOC

Ενστάσεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, κατηγορηματική αντίθεση στην απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά υπέρ της απλής αναλογικής τάσσονται οι «53» με σημείωμά τους.

Ως προς τον εκλογικό νόμο τονίζουν πως «είναι σωστό που τίθεται τώρα για συζήτηση διότι πρέπει να αποφασιστεί σε χρόνο που να απέχει από τις επόμενες εκλογές. Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και κατά παράδοση της Αριστεράς, είναι η απλή αναλογική. Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε προτάσεις που απλώς μειώνουν το μπόνους ή προδικάζουν – προαναγγέλλουν συμμαχίες κτλ».

Αναφερόμενοι στην αναθεώρηση του Συντάγματος, οι «53» υπογραμμίζουν ότι «αυτή την περίοδο το κεντρικό καθήκον κόμματος και κυβέρνησης είναι, με αφετηρία την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που δημιουργεί μια ευνοϊκή προϋπόθεση, η παραγωγή έργου. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τόσο στις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που υποστήριζε πάντοτε η Αριστερά, όσο και στην αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας. Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, αυτή τη στιγμή, μας απομακρύνει απ’ αυτό τον κεντρικό στόχο».

«Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, άποψη σοβαρών συνταγματολόγων είναι, ότι τα προβλήματα που προκύπτουν, απορρέουν από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις. Ουσιαστικό πρόβλημα, που συνδέεται ευθέως με το Σύνταγμα, είναι μόνο αυτό της ποινικής ευθύνης των Υπουργών, που ρυθμίζεται με απαράδεκτο τρόπο και όντως πρέπει να αναθεωρηθεί», επισημαίνουν.

Ειδικά δε για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας οι «53» δηλώνουν ότι «είμαστε εντελώς αντίθετοι στην άμεση εκλογή του, από τον λαό, διαδικασία που προσδίδει στο πρόσωπο του Προέδρου αυξημένες αρμοδιότητες και άμεση εμπλοκή του, με διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας. Έχουμε ανάγκη ενίσχυσης των εξουσιών του Κοινοβουλίου και όχι μείωσής τους, δηλαδή να οδηγηθούμε σε πιο συγκεντρωτικά μοντέλα διακυβέρνησης που ελέγχονται κάθε τέσσερα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση πρέπει να συζητηθεί στην ΚΕ του κόμματος διότι εκ του Συντάγματος τα κόμματα δια των βουλευτών τους κινούν τη διαδικασία αναθεώρησης».

Διαβάστε επίσης: