ΔΙΕΘΝΕΣ
20/06/2016 15:44 EEST | Updated 20/06/2016 15:46 EEST

Δύο τριαντάφυλλα στην θέση της Τζο Κοξ στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Για «ακραία πολιτική βία» κάνει λόγο ο Κόρμπιν

Φόρο τιμής απέτισαν στη Τζο Κοξ, στη βουλευτή των Εργατικών και υπέρμαχο της παραμονής στην ΕΕ, μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου σήμερα, Δευτέρα 20 Ιουνίου, λίγες ημέρες μετά την δολοφονία της.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν ένα λευκό τριαντάφυλλο στο πέτο τους, ενώ στην θέση της Κοξ τοποθέτησαν ένα λευκό και ένα κόκκινο τριαντάφυλλο για να τιμήσουν τη μνήμη της.

Από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, έκανε λόγο για «επίθεση στην δημοκρατία και σε όλη την χώρα».

«Χάσαμε κάποιον δικό μας και η κοινωνία στο σύνολό της κάποιον από τους καλύτερους από εμάς», είπε.

«Η θλίψη ένωσε την κοινότητά της και ολόκληρη η χώρα και ενωμένες απορρίπτουν το πηγάδι του μίσους που την σκότωσε, σ' αυτό που όλο και περισσότερο φαίνεται ότι ήταν μια πράξη ακραίας πολιτικής βίας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμεριν, περιέγραψε την Κοξ ως μια «εξαιρετική συνάδελφο και φίλη».

«Ας τιμήσουμε τη μνήμη της Τζο με το να αποδείξουμε πως η δημοκρατία και η ελευθερία για τις οποίες αγωνίσθηκε είναι ακλόνητες, με το να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τους πολίτες μας και με το να ενωθούμε εναντίον του μίσους που την σκότωσε», τόνισε.

Διαβάστε ακόμα:

Μετά τον φόρο τιμής που της απέτισαν από το βήμα της Βουλής, τα μέλη του Κοινοβουλίου παρευρέθηκαν σε επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην της βουλευτού στην Εκκλησία St Margaret.

Ο σύζυγος της Τζο Κοξ καθώς και τα δύο παιδιά της, ηλικίας 3 και 5 ετών, ήταν παρόντες στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο άνδρας που κατηγορείται την δολοφονία της Κοξ έκανε μια σύντομη εμφάνιση μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα στο κακουργιοδικείο του Λονδίνου και μίλησε μόνο για να επιβεβαιώσει το όνομά του.

Ο Τόμας Μέιρ παραμένει προφυλακισμένος και θα εμφανιστεί και πάλι στο κακουργιοδικείο την Πέμπτη.

Η Κοξ, ένθερμη υποστηρίκτρια της βρετανικής συμμετοχής στην ΕΕ, πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε μέσα στον δρόμο την περασμένη Πέμπτη στην εκλογική της περιφέρειας στη βόρεια Αγγλία.

Photo gallery cox See Gallery