ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/06/2016 15:33 EEST | Updated 21/06/2016 15:44 EEST

Συνεχίζεται η χρηματοδότηση των ΕΣΠΑ λέει το ΥΠΟΙΚ έπειτα από πληροφορίες για «πάγωμα των κονδυλίων από την Κομισιόν

European Commission, Brussels, Belgium 2016/03/03:The Berlaymont building, the headquarters for the European Commission.
Ivan via Getty Images
European Commission, Brussels, Belgium 2016/03/03:The Berlaymont building, the headquarters for the European Commission.

Συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020 διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομίας με ανακοίνωσή του έπειτα από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για προληπτικό «πάγωμα» των εκταμιεύσεων κοινοτικών κονδυλίων ως αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ενδεχόμενη ύπαρξη καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο.

Ειδικότερα, το υπουργείο τονίζει ότι:

1. Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορά συμβάσεις μεγάλων δημοσίων έργων των προηγούμενων τεσσάρων προγραμματικών περιόδων.

2. Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθούν το θέμα και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις.

3. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας New Europe που επικαλείται εσωτερική επιστολή της Κομισιόν την οποία υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, Walter Defaa, 

Η ίδια πηγή αναφέρει πως ο λόγος της παύσης των πληρωμών είναι  η έρευνα της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για φερόμενες παραβάσεις των κανονισμών ανάθεσης μεγάλων δημοσίων έργων.

Σύμφωνα με το New Europe αν και η επιστολή διανεμήθηκε εσωτερικά στις 17 Ιουνίου, η απόφαση δεν θα ανακοινωθεί πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα.

Η New Europe αναφέρει, βάσει της επιστολής που έχει στη διάθεσή της, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη ταυτοποιήσει όλες τις ελληνικές κατασκευαστικές που συμμετέχουν στο καρτέλ, αλλά και ξένες κατασκευαστικές που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Το καρτέλ δραστηριοποιείται εδώ και 27 χρόνια, από το 1989 ως σήμερα, στους τομείς οδοποιίας, τους σιδηροδρόμους, την κατασκευή μετρό και άλλα έργα, ενώ ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, συνεχίζει το New Europe, επιβεβαιώνει πως είναι βέβαιο ότι ορισμένα από αυτά τα έργα έχουν συγχρηματοδοτηθεί από κονδύλια της ΕΕ.

Μάλιστα όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο κ. Deffaa φέρεται να δηλώνει πως δεν πρόκειται να γίνουν περαιτέρω πληρωμές εάν δεν διασφαλιστεί η νομιμότητα των δαπανών.

Μόνο τα κεφάλαια που προορίζονται για το πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας δεν έχουν «παγώσει» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Τι λέει η Κομισιόν

Η απάντηση του εκπροσώπου της Επιτροπής, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σχολιάζοντας το δημοσίευμα ήταν η εξής:

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές. Γνωρίζουμε την υπόθεση. Είναι πρώτα απ’ όλα θέμα των ελληνικών αρχών, όπως έχει ήδη ανακοινώσει με δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 17 Μαΐου η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η Επιτροπή έχει ζητήσει λεπτομέρειες από τις ελληνικές αρχές, σχετικά με την υπόθεση και θα την εξετάσει, μόλις συλλέξει όλες τις πληροφορίες».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αναστολής ευρωπαϊκών κονδυλίων, η Επιτροπή τονίζει ότι είναι έτοιμη να πράξει τα δέοντα όταν αποσαφηνιστούν τα γεγονότα. «Δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο», ανέφερε ο εκπρόσωπός της.