ΔΙΕΘΝΕΣ
21/06/2016 04:15 EEST | Updated 21/06/2016 17:09 EEST

Nεκρός και δεύτερος πυροσβέστης στην Κύπρο. Σε εξέλιξη η πυρκαγιά

A helicopter drops water on a forest fire in the Cypriot village of Eyrixou in the Troodos mountain area on June 20, 2016.
Aircraft from Britain and Greece have joined Cypriot firefighters in the battle to control some of the worst forest fires to have hit the island in years, officials said. Israel had already sent aircraft to Cyprus when a fire broke out on June 18 at Argaka in the northwestern tourist region of Paphos, fanned by strong winds and scorchingly high temperatures.

 
 / AFP / SAKIS SAVVIDES        (Photo credit should read SAKIS SAVVIDES/AFP/Getty Images)
SAKIS SAVVIDES via Getty Images
A helicopter drops water on a forest fire in the Cypriot village of Eyrixou in the Troodos mountain area on June 20, 2016. Aircraft from Britain and Greece have joined Cypriot firefighters in the battle to control some of the worst forest fires to have hit the island in years, officials said. Israel had already sent aircraft to Cyprus when a fire broke out on June 18 at Argaka in the northwestern tourist region of Paphos, fanned by strong winds and scorchingly high temperatures. / AFP / SAKIS SAVVIDES (Photo credit should read SAKIS SAVVIDES/AFP/Getty Images)

Και δεύτερος δασοπυροσβέστης έχασε τη ζωή του εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Κύπρο, ενώ η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για τρίτη ημέρα. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», ο δεύτερος πυροσβέστης που έχασε τη ζωή του είναι ο Μάριο Αριστοτέλους, 44 χρόνων, ο οποίος είχε τραυματιστεί τη Δευτέρα από ανατροπή του οχήματος στο οποίο επέβαινε με άλλους δύο συναδέλφους του. 

Από το ίδιο δυστύχημα είχε χάσει τη ζωή του και ο δασοπυροσβέστης Ανδρέας Σοφοκλέους, 49 χρόνων, πατέρας πέντε παιδιών.

Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια της ημέρας αναζωπυρώθηκε, στα μέτωπα Σπήλια- Κούρδαλι και Ασίνου η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις των χερσαίων και των εναέριων μέσων διεξάγονται με μεγάλη δυσκολία, λόγω του πυκνού καπνού.

Αργά το απόγευμα η κατάσταση καλυτέρευε στα χωριά Σπήλια και Κούρδαλι, αλλά παρέμενε επικίνδυνη στα χωριά Αγία Ειρήνη και τα Καννάβια. Η πυρκαγιά προκάλεσε μικρές ζημιές σε αυλές κατοικιών στις παρυφές της κοινότητας Ευρύχου και απειλήθηκαν δύο κατοικίες στο χωριό Κούρδαλι. Ισραηλινοί πιλότοι, που συμμετείχαν στην επιχείρηση, χαρακτήρισαν πάρα πολύ δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης , λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν δύο αεροσκάφη «Καναντέρ», δύο ελικόπτερα «Σούπερ Πούμα» της Ελληνικής Δημοκρατίας, τρία αεροσκάφη του Ισραήλ και δύο ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων, ενώ τη συνδρομή τους θα παρέχουν και τρία αεροσκάφη από τη Γαλλία. Το απόγευμα έφθασε επίσης ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο από την Ιταλία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μετέβη στην περιοχή, δήλωσε ότι η σκέψη του στρέφεται προς τις οικογένειες των δύο δασοπυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους. Είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο, αύριο, θα επιληφθεί όλων των θεμάτων σχετικά με τις καταστροφές και τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. «Πέρα από το σπιτικό του υπάρχει και το περιβάλλον. Δεν επιτρέπεται σε κανένα να παραβιάζει τη νομοθεσία», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντα, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι στο έργο της κατάσβεσης είναι έτοιμη να βοηθήσει και η Ειρηνευτική Δύναμη.

Ναι υπό όρους στην Τουρκική πρόταση για βοήθεια

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Τούρκου Υπουργού Δασών και Υδάτων, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του μεταφέρει την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνδράμει με πτητικά μέσα στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Ακιντζί, μεταφέροντας του ότι: η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχεται την τουρκική βοήθεια, νοουμένου ότι αυτή θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)