ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21/06/2016 03:47 EEST | Updated 21/06/2016 07:51 EEST

Κύκλος συναντήσεων Τσίπρα με πολιτικούς αρχηγούς για εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση

Sooc

Σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αυτή την εβδομάδα, με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο πρωθυπουργός αποσκοπεί στη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, με τις τελικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να αναμένεται – σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών- να διαμορφωθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο. Παρόλα αυτά, η κυβερνητική πρόταση φαίνεται πως κατά πάσα πιθανότητα θα προσανατολίζεται στην καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Τα θέματα του μπόνους των εδρών και του «κατωφλιού» του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή είναι θέματα για τα οποία εκφράζονται διαφορετικές γνώμες εντός κυβέρνησης, αλλά και μεταξύ των κομμάτων.

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα των συναντήσεων που θα γίνουν την τρέχουσα εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ως εξής:

  • Με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, την Τρίτη 21/6, στις 17:00. Σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θεωρείται πως θα αποτελέσει πρόβλημα για τον πρωθυπουργό, επειδή δεν βλέπει αρνητικά ούτε την πρόταση του Παναγιώτη Κουρουμπλή για μείωση του μπόνους στις 27 έδρες για κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων που συγκεντρώσουν πάνω από 40%. Οι ΑΝ.ΕΛ θέτουν ως προαπαιτούμενο την παραμονή του πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.
  • Με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Πέμπτη 23/6 στις 12:00.
  • Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, την Πέμπτη 23/6 στις 16:00.
  • Με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη 23/6 στις 18:00.
  • Με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, την Παρασκευή 24/6 στις 10:00.
  • Με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, την Παρασκευή 24/6 στις 12:00.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», σχετικά με τη συνάντηση Τσίπρα- Μητσοτάκη,  κύκλοι της Ν.Δ. σχολίαζαν σχετικά με την αναθεώρηση ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συνάντηση με στόχο να θέσει ο ίδιος τα προς αναθεώρηση ζητήματα  «που πρώτος έχει βάλει στο τραπέζι από τον περασμένο Ιανουάριο πριν καν εκλεγεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα».

Ταυτόχρονα, απέκλειαν κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης για αλλαγή του εκλογικού νόμου, σχολιάζοντας πως «ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές».