ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/06/2016 14:42 EEST | Updated 22/06/2016 14:46 EEST

Παγκόσμιο κύκλωμα έκλεινε αεροπορικά εισιτήρια με κλεμμένες πιστωτικές – Τρεις συλλήψεις στην Ελλάδα

The Europol Logo in the Europol headquarters in The Hague, Netherlands, Tuesday, Nov. 24, 2015. (AP Photo/Jiri Buller)
ASSOCIATED PRESS
The Europol Logo in the Europol headquarters in The Hague, Netherlands, Tuesday, Nov. 24, 2015. (AP Photo/Jiri Buller)

Σε παγκόσμια αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ciconia Alba» συμμετείχε η ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση παράνομων αεροπορικών μετακινήσεων επιβατών μεταξύ χωρών της Ευρώπης και της Αφρικής.

Η παγκόσμια δράση εντάχθηκε –μεταξύ άλλων- στο πλαίσιο στήριξης της Europol για την ασφαλή διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος «UEFA Euro 2016».

Η επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές από 43 χώρες, έγινε το διήμερο 15-16 Ιουνίου 2016. Οι συλλήψεις ανέρχονται συνολικά σε 140. Τρία άτομα συνελήφθησαν στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στους Κρατικούς Αερολιμένες Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και Ρόδου «Διαγόρας».

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα αεροπορικά εισιτήρια των τριών συλληφθέντων είχαν εκδοθεί με χρήση πιστωτικών καρτών, με υποκλαπέντα στοιχεία και εν άγνοια των νόμιμων δικαιούχων. Για τον ίδιο λόγο σχηματίστηκε και δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ενός ακόμη αλλοδαπού ατόμου.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της επιχείρησης εξιχνιάστηκε υπόθεση που αφορούσε δράση αλλοδαπού, ο οποίος κάνοντας χρήση κλεμμένων στοιχείων πιστωτικών καρτών προέβαινε στην έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων, με σκοπό την παράνομη διακίνηση επιβατών μεταξύ χωρών Ευρώπης και Αφρικής. Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία η οποία θα υποβληθεί αρμοδίως.

Σε εθνικό επίπεδο η δράση πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό και εποπτεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές από τους αερολιμένες «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα, «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στα Χανιά, «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο, «Ιωάννης Καποδίστριας» στην Κέρκυρα, «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος» στη Καλαμάτα, «Διαγόρας» στη Ρόδο και των Κρατικών Αερολιμένων Σαντορίνης και Μυκόνου.

Sponsored Post