Νέα πυραυλική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα

Νέα πυραυλική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Σε δοκιμαστική εκτόξευση δύο πυραύλων από τις ανατολικές της ακτές προέβη η Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας στη Σεούλ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν θέλησε να διευκρινίσει τι είδους πύραυλοι εκτοξεύτηκαν, πάντως Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως η Πιονγκγιάνγκ προετοιμαζόταν εδώ και ημέρες να προχωρήσει σε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου μέσου βεληνεκούς Musudan. Σημειώνεται ότι χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων έχει απαγορευτεί στη Βόρεια Κορέα από τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα ωστόσο με έναν αξιωματούχο των ένοπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας, η δοκιμή (τουλάχιστον η πρώτη από τις δύο εκτοξεύσεις) απέτυχε.

Εκπρόσωπος της Διοίκησης Ειρηνικού των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ δήλωσε ότι το Πεντάγωνο κατέγραψε την εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, χωρίς να δώσει καμιά άλλη λεπτομέρεια.

Οι πύραυλοι από τις δύο πρόσφατες εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας διέσχισαν τμήμα της Θάλασσας της Ιαπωνίας, όπου και έπεσαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Στη δήλωση προστέθηκε ότι η πρώτη εκτόξευση έλαβε χώρα στις 23:56 ώρα Ελλάδας χθες (Τρίτη) και η δεύτερη στις 02:03 ώρα Ελλάδας σήμερα.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα κάθε δοκιμή εκτόξευσης πυραύλων ως παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι επίσης καταδίκασε την εκτόξευση, και είπε σε ξεχωριστή δήλωση πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν θέσουν το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να υπάρξει διεθνής πίεση για αποδοθούν ευθύνες στη Βόρεια Κορέα για τις προκλήσεις αυτές.

Στη Σεούλ, στο μεταξύ, ο στρατός της Νότιας Κορέας είπε σήμερα ότι ο δεύτερος πύραυλος είχε διανύσει μια απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων, δεν γνώριζαν όμως ακόμα αν η εκτόξευση ήταν επιτυχής ή όχι, ενώ η πρώτη εκτόξευση απέτυχε.

Το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εθνικής ασφάλειας με κεντρικό θέματα τις εκτοξεύσεις πυραύλων μέσου βεληνεκούς που έκανε η Βόρεια Κορέα τις τελευταίες ώρες.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας διαμαρτυρήθηκε έντονα, με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή «δε μπορεί να γίνει ανεκτή».

Χαρακτήρα «ξεκάθαρης πρόκλησης» έδωσε στις εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας, ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γκεν Νακατάνι.

«Οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων έχουν απαγορευτεί από μια σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» δήλωσε ο Ιάπωνας υφυπουργός Άμυνας Σίνσουκε Σουγκιγιάμα, στο πρακτορείο ειδήσεων της Ιαπωνίας (Kyodo).

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Xinhua, Reuters)

Δημοφιλή