ΔΙΕΘΝΕΣ
23/06/2016 04:46 EEST | Updated 23/06/2016 22:14 EEST

Το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Μεγάλη Βρετανία για την παραμονή ή μη στην ΕΕ

A woman carries an umbrella and a polling station sign at a polling station for the Referendum on the European Union in north London, Britain, June 23, 2016.   REUTERS/Neil Hall
Neil Hall / Reuters
A woman carries an umbrella and a polling station sign at a polling station for the Referendum on the European Union in north London, Britain, June 23, 2016. REUTERS/Neil Hall

Οι βρετανικές κάλπες έκλεισαν και πλέον αποτελει θέμα ώρών για να μάθουμε αν οι Βρετανοί θα παραμείνουν ή όχι στην Ευρώπη. Exit poll δεν θα υπάρξουν, παρά μόνο μία διαδικτυακή δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov που παρουσίασε το δίκτυο Sky News.

Οι ευρωπαϊκές αγορές και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισαν πάντως με άνοδο «στοιχηματίζοντας» υπέρ του «Μένουμε».

Tα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν διενήργησαν μεν «κανονικά» exit poll, όμως σε δημοσκόπηση που μετέδωσε το Sky News και διενεργήθηκε από το YouGov προβλέπεται επικράτηση της παραμονής με 52% έναντι 48%.

Η δημοσκόπηση του βρετανικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov βασίζεται στις απαντήσεις προεπιλεγμένης ομάδας ψηφοφόρων, που θεωρείται αντιπροσωπευτική του εκλογικού σώματος, και είχε αποτελέσει το δείγμα προγενέστερης ανάλογης διαδικτυακής έρευνας.

Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προβάδισμα οκτώ εκατοστιαίων μονάδων έναντι αυτής που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης βάσει μιας δημοσκόπησης της Ipsos MORI, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μπεν Πέιτζ σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Κάναμε έρευνα και βρήκαμε ότι η Παραμονή συγκέντρωναν 54% και η Αποχώρηση 46% σήμερα και χθες» (σ.σ. την Πέμπτη και την Τετάρτη), ανέφερε ο Πέιτζ.

Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του "Remain" και του "Leave" και αναμένεται τις πρωινές ώρες.

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό σε μορφή LiveBlog

Photo gallery See Gallery