ΔΙΕΘΝΕΣ
26/06/2016 14:10 EEST | Updated 26/06/2016 14:27 EEST

Ο υποστηρικτής του Brexit που έφτιαξε το petition για το δεύτερο δημοψήφισμα και ο λόγος που είναι έξαλλος

William Oliver Healey/FACEBOOK

Ο William Oliver Healey την πάτησε λίγο. Ψήφισε Brexit και τώρα το ιντερνετικό petition που έφτιαξε ζητώντας δεύτερο δημοψήφισμα έχει συγκεντρώσει πάνω από 3 εκατ. υπογραφές υποστηρίζοντας το αίτημά του.

Το θέμα είναι όμως πιο περίπλοκο και το ξεκαθάρισε ο ίδιος σήμερα μέσω facebook μετά τον ντόρο που έγινε.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, δεν άλλαξε γνώμη για την ψήφο του. Έφτιαξε το εν λόγω αίτημα πριν από ένα μήνα γιατί τότε πίστευε ότι θα κερδίσει η παραμονή. Μετά ωστόσο το αποτέλεσμα του Brexit, υποστηρικτές του ναι έκλεψαν το αίτημά του και τώρα έχει μαζέψει πολλές υπογραφές.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, θεωρεί εξωπραγματικό τον στόχο που τίθεται μέσα στο αίτημα: προσέλευση 75% και τουλάχιστον 60% το αποτέλεσμα του Brexit ή του Remain, διαφορετικά θα πρέπει να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα.

Επίσης, σε πολλά σημεία προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν έχει μετανιώσει για την ψήφο του και συστήνει στους υποστηρικτές του Brexit που έχουν δεύτερες σκέψεις για την επιλογή τους, τους συστήνει να μην χάνουν την πίστη τους.

Πάντως, ο αριθμός των υπογραφών είναι τέτοιος που το αίτημα θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο.

Να σημειωθεί επίσης ότι έχουν ήδη ακυρωθεί υπογραφές, αφού υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν υπογράψει χωρίς να έχουν δικαίωμα. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη ακυρωθεί 77.000 και θα εξεταστούν και άλλες περιπτώσεις.

Το αίτημα για να είναι έγκυρο θα πρέπει να φέρει υπογραφές Βρετανών πολιτών ή κατοίκων Βρετανίας. Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι φέρει υπογραφές από όλο τον κόσμο. Και σε κάποιες περιπτώσεις οι υπογραφές από ένα κράτος ξεπερνούν τον πληθυσμό του, όπως για παράδειγμα, γράφει ο Guardian, το Βατικανό που έχει μόνο 800 κατοίκους, οι υπογραφές που φαίνεται να προέρχονται από εκεί ξεπερνούν τις 39.000.

Ένα ακόμη αίτημα δημιουργήθηκε στο διαδίκτυο, ζητώντας την ανεξαρτητοποίηση του Λονδίνου και την ένταξή του στην ΕΕ, αλλά έχει συγκεντρώσει πολύ λιγότερες υπογραφές.

Πάντως ο Νάιτζελ Φάρατζ σε συνέντευξή του τον Μάιο έλεγε ότι εάν νικούσε η παραμονή με 52%-48%, τόσο μικρή διαφορά συγκριτικά με το Brexit, θα τον έκανε να διεκδικήσει δεύτερο δημοψήφισμα.

Ούτε λόγος τώρα που η μικρή διαφορά είναι υπέρ του Brexit.