ΔΙΕΘΝΕΣ
28/06/2016 16:50 EEST | Updated 28/06/2016 16:51 EEST

Περισσότερη αυτονομία και συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit ζητεί ο δήμαρχος του Λονδίνου

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this file photo dated Saturday, May 7, 2016, Sadiq Khan, speaks on the podium at City Hall in London, Saturday, May 7, 2016. London’s mayor, Khan on Sunday June 12, 2016, pledged to fight until the moment the polls close to persuade Britons to vote to remain inside the European Union bloc, in the upcoming June 23 referendum.(AP Photo/Kirsty Wigglesworth, FILE)

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν αξίωσε σήμερα η βρετανική πρωτεύουσα να έχει «μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτώντας επίσης να διαθέτει περισσότερη αυτονομία απέναντι στην κυβέρνηση.

Ενώ το 51,9% των Βρετανών ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, το 59,9% των Λονδρέζων τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στην Ένωση.

Το Λονδίνο θα πρέπει να έχει «μια πλήρη θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είπε ο Καν, σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας που εκφώνησε σε ένα οικονομικό συνέδριο και το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

«Η παραμονή στην ενιαία αγορά θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις μας με την ΕΕ», πρόσθεσε.

«Δεν αντιμετωπίζω στα σοβαρά το θέμα της ανεξαρτησίας του Λονδίνου. Δεν σχεδιάζω να ορθώσω συνοριακά φυλάκια στον αυτοκινητόδρομο Μ25», είπε απαντώντας έτσι στις εκκλήσεις για την «ανεξαρτητοποίηση» της πρωτεύουσας. «Όμως, εξ ονόματος όλων των Λονδρέζων, απαιτώ περισσότερη αυτονομία για την πρωτεύουσα από τώρα» προκειμένου να προστατευτεί η οικονομία της πόλης, συνέχισε.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, την Παρασκευή, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο μια έκκληση που ζητά από τον Σαντίκ Καν να ανακηρύξει ανεξάρτητο το Λονδίνο (ώστε να επανενταχθεί στην ΕΕ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)