ΔΙΕΘΝΕΣ
30/06/2016 07:45 EEST | Updated 30/06/2016 07:46 EEST

Ακρωτηριασμένο πτώμα στην Κοπακαμπάνα κοντά στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του beach volley

Ανθρώπινα μέλη ξεβράστηκαν στην πιο φημισμένη παραλία του Ρίο ντε Τζενέρο, την θρυλική Κόπακαμπάνα, και λίγα μόλις μέτρα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες beach volley στο πλαίσιο του Ολυμπιακών Αγώνων.

Με την κορυφαία αθλητική διοργάνωση να ξεκινά στις 5 Αυγούστου, οι αρχές προσπαθούν να κρατήσουν το θέμα «χαμηλά» στην επικαιρότητα, αλλά το Reuters επιβεβαίωσε την είδηση από αστυνομικό που βρισκόταν στο σημείο που εντοπίστηκαν τα ανθρώπινα μέλη και είχε αποκλειστεί από δυνάμεις της αστυνομίας. Ωστόσο, δεν έχουν διαρρεύσει πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στον προφανή διαμελισμό του θύματος, η ταυτότητα που οποίου επίσης δεν έχει αποκαλυφθεί.

Όπως επισημαίνει ο Guardian η αύξηση της εγκληματικότητας στη Βραζιλία αποτελεί ένα μόνο από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα καθώς υπάρχει πάντα το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Ρίο ντε Τζανέιρο στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και η αναιμική οικονομία της χώρας. Όλα αυτά μαζί φαίνεται να έχουν επισκιάσει την αρχική ευφορία που υπήρχε για την πρώτη διοργάνωση των Αγώνων σε χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Σημειώνεται πως το Ρίο ντε Τζανέιρο που ουσιαστικά έχει χρεοκοπήσει στην προσπάθειά του να φιλοξενήσει επάξια τους Ολυμπιακούς Αγώνες, περιμένει την έκτακτη χρηματοδότηση της κεντρικής κυβέρνησης ύψους 892εκατ. δολαρίων προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Ενώ δίνεται κυριολεκτικά «μάχη με τον χρόνο» για την παράδοση πχ μιας νέας γραμμής του μετρό καθώς και άλλων έργων- για την υλοποίηση των οποίων δεσμεύτηκε προκειμένου να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς- χάνεται η μια μετά την άλλη οι προθεσμίες για την εξόφληση δόσεων του χρέους που έχει δημιουργηθεί. Παράλληλα όμως καθυστερεί και η καταβολή μισθών στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα Δηλαδή από τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία μέχρι τους αστυνομικούς. Εξ ου και οι μεγάλες διαδηλώσεις αστυνομικών και πυροσβεστών στο διεθνές αεροδρόμιο του Ρίο. Υποδέχονταν δε τους ταξιδιώτες φωνάζοντας ρυθμικά «Welcome to hell» (καλώς ήρθατε στην κόλαση).

Σαν να μην φτάνουν όμως όλα αυτά, η Βραζιλία βρίσκεται που αισιοδοξούμε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να μπει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, αντιμετωπίζει και μια σοβαρή πολιτική κρίση με την Γερουσία να προσπαθεί να καθαιρέσει την πρόεδρο της χώρας, Nτίλμα Ρούσεφ η οποία κατηγορείται για «μαγειρέματα» στον κρατικό προϋπολογισμό.

Κάπως έτσι η δήλωση του κυβερνήτη του Ρίο, Φρανσίσκο Ντορνέλες πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να εξελιχθούν σε μια παταγώδη αποτυχία ίσως να μην είναι μόνο μια δήλωση που προσπαθεί να ασκήσει πίεση για την άμεση οικονομική ενίσχυση από την κεντρική κυβέρνηση- η οποία έχει δεσμευθεί επ' αυτού- αλλά να αποτελεί μια βάσιμη εκτίμηση.