ΔΙΕΘΝΕΣ
30/06/2016 10:23 EEST | Updated 30/06/2016 10:23 EEST

Χέλμουτ Κολ στην Bild για το Brexit: Η ΕΕ πρέπει να σεβαστεί περισσότερο τις εθνικές ταυτότητες στην Ευρώπη

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Nov. 3, 2014 file picture fFormer German Chancellor Helmut Kohl looks around before he presents his new book in Frankfurt, Germany. A German court has handed ex-Chancellor Helmut Kohl a victory in his fight with a one-time ghostwriter over his new book Thursday Nov. 13, 2014 . Kohl’s lawyers sought to have 115 quotes from the former leader removed from Heribert Schwan’s “Legacy: The Kohl Records.” It’s based partly on recordings of interviews conducted in 2001 and 2002, when Kohl was under pressure in a party financing scandal, and has drawn attention for unflattering comments about other politicians. (AP Photo/Michael Probst,File)

Ο αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της γερμανικής ενοποίησης, ο εμβληματικός καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, ζητεί να δοθεί χρόνος στη Βρετανία για να συνέλθει μετά το δημοψήφισμα και την απόφαση για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο 86χρονος Κολ δηλώνει στην εφημερίδα Bild ότι η Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερο σεβασμό τις εθνικές και τις τοπικές ταυτότητες στην Ευρώπη και να μην επιβάλλει σε υπερβολικό βαθμό τυποποίηση στα κράτη μέλη.

Υπό τον τίτλο «Χέλμουτ Κολ-Η Ευρώπη χρειάζεται μια παύση για να πάρει ανάσα», η εφημερίδα δεν δημοσιεύει απευθείας τις δηλώσεις του, αλλά μάλλον προχωρεί στην παρουσίασή τους και αναφέρει ότι ο Χέλμουτ Κολ θεωρεί ότι θα ήταν «τεράστιο σφάλμα» για την Ευρώπη «να κλείσει την πόρτα» στη Βρετανία.

Ο Χέλμουτ Κολ ζητεί ηρεμία και προειδοποιεί κατά της υιοθέτησης περιττής σκληρότητας και σπουδής απέναντι στη Βρετανία...Το πιο σημαντικό είναι η ίδια η χώρα να αποφασίσει τι θέλει, σύμφωνα με την Bild.

Καγκελάριος από το 1982 μέχρι το 1998, συνεργάσθηκε στενά με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν για την νομισματική και οικονομική ενοποίηση της Ενωσης και για την εισαγωγή του ευρώ. Ηγήθηκε της διαδικασίας που οδήγησε στην γερμανική ενοποίηση και υπήρξε μέντορας της Αγγελα Μέρκελ.

Ο Κολ θεωρεί ότι η ψήφος υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ δεν αποτελεί αμιγώς γερμανικό φαινόμενο, αλλά αντικατοπτρίζει ένα αίσθημα δυσφορίας μεταξύ των Ευρωπαίων, και πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω πριν κάνει δύο βήματα προς τα εμπρός και με ταχύτητα που θα μπορούν να ακολουθήσουν όλα τα κράτη μέλη.

Σημειώνεται ότι η προστατευόμενη του Χέλμουτ Κολ και σημερινή καγκελάριος ζήτησε μετά το δημοψήφισμα να δοθεί χρόνος στη Βρετανία για να διευθετήσει τα πολιτικά της προβλήματα πριν εκκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την έξοδό της από την ΕΕ και τους όρους για την μελλοντική της σχέση με την Ευρώπη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post