ΔΙΕΘΝΕΣ
30/06/2016 03:38 EEST | Updated 30/06/2016 03:39 EEST

Το ΔΝΤ χαμηλώνει τις προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης της Γερμανίας λόγω Brexit

MANDEL NGAN via Getty Images
Pedestrians pass by a headquarters building of the International Monetary Fund in Washington, DC on July 5, 2015. The euro was dropping against the dollar after early results of the Greece bailout referendum suggested the country rejected fresh austerity demands from EU-IMF creditors. AFP PHOTO/MANDEL NGAN (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενδέχεται να χαμηλώσει την πρόβλεψη του ρυθμού ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας τις ερχόμενες εβδομάδες ως αποτέλεσμα της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στέλεχος του Ταμείου χθες, Τετάρτη.

Η Βρετανία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, και σημαντικές αλλαγές στην οικονομική σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα έχουν αντίκτυπο στη Γερμανία, είπε η Ένρικα Ντετραγιάς, βοηθός διευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την πιό πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για τη Γερμανία και τις γενικές συστάσεις του.

«Όσον αφορά τη νέα πρόβλεψη, ασφαλώς σκεφτόμαστε μια αναθεώρηση προς τα κάτω», είπε η Ντετραγιάς. «Ήδη υποδεικνύουμε στην έκθεσή μας ότι το βρετανικό δημοψήφισμα ενείχε κίνδυνο μείωσης. Δεν θα μάθουμε πώς θα διαμορφωθεί αυτή η νέα σχέση για αρκετό καιρό», πρόσθεσε, και μόνο η αβεβαιότητα θα είναι αρκετή να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης.

Στην πρόβλεψή του, που συντάχθηκε πριν διεξχαθεί το δημοψήφισμα, το ΔΝΤ αύξησε ελαφρώς την πρόβλεψή του για το 2016, προβλέποντας ότι η γερμανική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξης του 1,7%, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις του 1,5%. Μείωσε όμως την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2017 στο 1,5% από το 1,6%.

«Αναμένουμε ότι η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης θα είναι η εσωτερική ζήτηση, παρά η εξωτερική, με την βοήθεια της καλής αύξησης μισθών, χαμηλών τιμών ενέργειας και χρηματοπιστωτικών και νομισματικών πολιτικών ανάπτυξης», είπε.

Το ΔΝΤ προέτρεψε τη γερμανική κυβέρνηση να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες προκλήσεις της ταχύρρυθμης γήρανσης του πληθυσμού της, όπως τη μείωση ειδικευμένων εργατών.

Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει περισσότερα κίνητρα για πλήρη απασχόληση των γυναικών και να αυξήσει το κατώτατο όριο συντάξιμης ηλικίας, καθώς και να ενσωματώσει τους μετανάστες στην αγορά εργασίας, τόνισε η Νετραγιάς.

Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ ενδέχεται να μειώσει τις γερμανικές εξαγωγές και την ανάπτυξη μέχρι και μισή ποσοστιαία μονάδα το 2017, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού ινστιτούτου DIW.

Η γερμανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 1,7% το 2015, το ψηλότερο ποσοστό σε τέσσερα χρόνια, ωθούμενη από την ιδιωτική κατανάλωση και ψηλότερες κρατικές δαπάνες για τους μετανάστες.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ συμφωνούν με εκείνες της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία επίσης αναμένει την οικονομία να αναπτυχθεί κατά 1,7% φέτος, και να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξής της στο 1,5% το 2017. Η έξοδος όμως της Βρετανίας από το ΕΕ δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα στις προβλέψεις της.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post