ΔΙΕΘΝΕΣ
30/06/2016 08:24 EEST | Updated 30/06/2016 08:24 EEST

Δεν έχουν όλα τα βρέφη με εγκεφαλικές δυσλειτουργίες λόγω Ζίκα μικροκεφαλίαση προειδοποιεί νέα έρευνα

Mario Tama via Getty Images
RECIFE, BRAZIL - MAY 30: Mother Daniele Santos holds her baby Juan Pedro, who has microcephaly, on May 30, 2016 in Recife, Brazil. Microcephaly is a birth defect linked to the Zika virus where infants are born with abnormally small heads. The city of Recife and surrounding Pernambuco state remain the epicenter of the Zika virus outbreak, which has now spread to many countries in the Americas. A group of health experts recently called for the Rio 2016 Olympic Games to be postponed or cancelled due to the Zika threat but the WHO (World Health Organization) rejected the proposal. The Olympic torch passes through Recife May 31. (Photo by Mario Tama/Getty Images)

Τα βρέφη που γεννήθηκαν με νοητικά προβλήματα λόγω της μόλυνσης της μητέρας τους από τον ιό Ζίκα δεν έχουν πάντοτε ορατά σημάδια στο σώμα τους που μαρτυρούν την κατάσταση της υγείας τους, διαπίστωσαν Βραζιλιάνοι ερευνητές. Πιο συγκεκριμένα, τα κρανία των μωρών μπορεί να μοιάζουν φυσιολογικά και τα νοητικά προβλήματα να μην συνδυάζονται με μικροκεφαλίαση.

Όπως μεταδίδει το BBC, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», το ένα πέμπτο των παιδιών που θα εκδηλώσουν προβλήματα στην πορεία της ζωής τους λόγω Ζίκα δεν έχουν μικρότερα από το φυσιολογικό κρανία, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να διαπιστώσουν από την πρώτη στιγμή εάν η ανάπτυξη κάποιου παιδιού επηρεάστηκε από τον ιό.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά που δεν έχουν μικροκεφαλίαση ήρθαν σε επαφή με τον ιό στα τελευταία στάδια της ανάπτυξής τους. Ακόμα, σε αντίθεση με όσα πίστευε η επιστημονική κοινότητα έως τώρα, ο εγκέφαλος των βρεφών μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και εάν μολυνθούν με τον Ζίκα μετά τη γέννα. Προηγουμένως, οι επιστήμονες πίστευαν ότι σοβαρά νοητικά προβλήματα μπορεί να εκδηλωθούν μόνο το διάστημα που τα έμβρυα αναπτύσσονται στην μήτρα.

Το συγκεκριμένο εύρημα αναμένεται να αλλάξει τον αριθμό των καταγεγραμμένων περιστατικών παιδιών με εγκεφαλικές δυσλειτουργίες λόγω Ζίκα, ενώ, αξίζει να σημειωθεί, ότι πολλές γυναίκες δεν έχουν εμφανή συμπτώματα από την μόλυνση με τον ιό.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post