ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/06/2016 09:40 EEST | Updated 30/06/2016 09:40 EEST

Αρνητική η Κατσέλη στην πλήρωση θέσεων των ΔΣ των τραπεζών μόνο άτομα του τραπεζικού κλάδου

EUROKINISSI

Τα περιοριστικά κριτήρια του νόμου που διαμορφώνει το νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών (Ν. 4346/2015) επιβάλλουν στις τράπεζες της Ελλάδας ένα σχήμα διοίκησης μονοδιάστατο, με μέλη Διοικητικών Συμβουλίων που θα προέρχονται και θα διαθέτουν γνώσεις και εμπειρίες από ένα περιορισμένο και στενό τραπεζικό πεδίο. Η κατεύθυνση προς ένα τέτοιο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης - μονοδιάστατο και συγκεντρωτικό - θέτει σοβαρούς κινδύνους ως προς την απρόσκοπτη και αποτελεσματική υλοποίηση των προκλήσεων που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες και διακυβεύει την ανταγωνιστική τους τοποθέτηση στο διεθνές ανταγωνιστικό τραπεζικό τοπίο, εκτίμησε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας

Η επιτυχημένη διεθνής πρακτική, που ακολουθούν όλες οι προηγμένες χώρες και υιοθετούν όλοι οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι διεθνώς, έχει γίνει απαγορευτική για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας μας. Ο νόμος 4346/2015 διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, το οποίο ναι μεν και πολύ σωστά προάγει και αναβαθμίζει τις τραπεζικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο και την ανεξαρτησία του ως προς το πολιτικό σύστημα αλλά από την άλλη ακρωτηριάζει την αναγκαία σύνδεση του με την πραγματική οικονομία και στερεί απολύτως αναγκαίες δεξιότητες και εμπειρίες που θα πρέπει να διαθέτει το Δ.Σ. ως συλλογικό όργανο για να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις, ανέφερε η κ. Κατσέλη.

Αναφερόμενη στην πορεία της οικονομίας η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας επισήμανε ότι η εικόνα, με βάση τους πρώτους μήνες του 2016, είναι μικτή με θετικές προοπτικές, εφόσον ενισχυθεί το κλίμα οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας. Μέσα στο ασταθές Ευρωπαϊκό περιβάλλον, η διαφαινόμενη σταθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας αλλά και του πολιτικού περιβάλλοντος και τα πρώτα αχνά αλλά θετικά σημάδια για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Αν δεν υπάρξουν νέα απρόσμενα γεγονότα , αν υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα χωρίς πισωγυρίσματα αλλά με διορθωτικές κινήσεις όπου αυτό κρίνεται επιβεβλημένο, και αν τα προωθούμενα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα ενταχθούν σ' ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα παραγωγικής αναδιάρθρωσης, τότε μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια σταδιακή αλλά σταθερή βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος , της αγοραστικής δύναμης και της εμπιστοσύνης στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα, πρόσθεσε.

Μιλώντας για την Εθνική η κ. Κατσέλη τόνισε ότι μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι προκλήσεις για την Εθνική Τράπεζα είναι πολλές και επείγουσες. Βασικές στρατηγικές επιδιώξεις της ΕΤΕ είναι να επανακτήσει και διευρύνει την κερδοφορία της, να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας και να πρωταγωνιστήσει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και τον βιώσιμο οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της Ελληνικής παραγωγικής βάσης. Το εγχείρημα αυτό δεν είναι εύκολο. Η πορεία για βιώσιμη κερδοφορία και ενίσχυση της μακροχρόνιας εταιρικής αξίας προϋποθέτει αποτελεσματική και γρήγορη ανταπόκριση σε μία σειρά από προκλήσεις, όπως μεταξύ άλλων στην αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, με την ισχυρή παράδοση, το κύρος, την πρωτοπορία και την σημαντική συμβολή της στον αναπτυξιακό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας, αλλά κυρίως με τη σταθερή και διαχρονική εμπιστοσύνη των Μετόχων, Πελατών, Καταθετών και Εργαζομένων της, αποτελεί άγκυρα σταθερότητας και σιγουριάς για την Ελληνική οικονομία και κοινωνία. Βασική επιδίωξη όλων μας είναι να διατηρήσει και επαυξήσει τον ηγετικό του ρόλο και να συμβάλει ενεργά, με όρους αποτελεσματικότητας και κερδοφορίας, στη στήριξη των επενδύσεων για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και τον βιώσιμο οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της Ελληνικής παραγωγικής βάσης», κατέληξε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κυρία Κατσέλη.

Οι στόχοι της ΕΤΕ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης στην ομιλία του τόνισε ότι η Εθνική Τράπεζα στοχεύει σε τρεις άξονες: σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, στην αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την ύφεση.

Οι στόχοι της τράπεζας, συνδέονται άμεσα με τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά και οδηγούν και οδηγούνται από αυτήν. Η θετική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας σίγουρα θα συμβάλει στην βελτίωση των τραπεζικών μεγεθών. Για παράδειγμα, η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης των καταθετών, που θα έρθει από την σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα οδηγήσει στην επιστροφή των καταθέσεων. Η επιστροφή των καταθέσεων μαζί με την επιστροφή της χώρας στις αγορές, αποτελούν προϋποθέσεις για την άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι που με την σειρά του θα έχει θετική επίδραση στην οικονομία όταν το περιβάλλον έχει διαμορφωθεί καταλλήλως. Η αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης θα έχει άμεση επίδραση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας και στην ανάκτηση των επισφαλειών. Ταυτόχρονα όμως, εμείς οι ίδιοι, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την οικονομία να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η γενική επιθυμία για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι κοινή σε όλους μας και εκφράζεται συχνά από όλες τις πλευρές. Όμως η ανάκαμψη δεν θα έρθει από μόνη της προερχόμενη αποκλειστικά από την βούλησή μας, επισήμανε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

«Στο παρελθόν έχουμε πει πως η Εθνική Τράπεζα θα στηρίξει τους δανειολήπτες που θέλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους αλλά στην παρούσα οικονομική συγκυρία αδυνατούν να το κάνουν, αλλά παράλληλα, και σεβόμενη τους Μετόχους της και τους Καταθέτες της, δεν μπορεί να στηρίξει με τον ίδιο τρόπο τους δανειολήπτες αυτούς που από επιλογή, και ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, τις έχουν αδικαιολόγητα αθετήσει. Πιστεύουμε πως η εμπέδωση της φιλοσοφίας πληρωμών, μαζί με την παράλληλη στήριξη των δανειοληπτών μας που είναι σε αδιέξοδο είναι τα δύο μέτωπα της ίδιας προσπάθειας. Και για να επιτύχουμε σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να μένουμε προσηλωμένοι και στα δύο αυτά μέτωπα. Οι μονάδες μας και το προσωπικό μας έχουν συστρατευτεί για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις λειτουργίες, δομές και λύσεις για την στήριξη των δανειοληπτών μας σε δυσκολία. Στόχος είναι να βρούμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις για την τράπεζα και τους πελάτες μας. Αυτό σημαίνει πως θέλουμε οι λύσεις μας να είναι μακροχρόνιες και δραστικές, αλλά ταυτόχρονα να σέβονται και να προστατεύουν τα κεφάλαια της τράπεζας, καθώς τα κεφάλαια αυτά δεν είναι δικά μας, αλλά είναι των Καταθετών μας και των Μετόχων μας. Η δίκαιη επίλυση των επισφαλειών είναι μονόδρομος, και εμείς την αντιλαμβανόμαστε ως ευκαιρία», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)