ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/06/2016 06:27 EEST | Updated 30/06/2016 06:27 EEST

Σόιμπλε: Η Κομισιόν να εφαρμόσει τις συνθήκες, διάολε

Bloomberg via Getty Images
Wolfgang Schaeuble, Germany's finance minister, speaks during a business conference at the Economic Council in Berlin, Germany, on Tuesday, June 21, 2016. German investor confidence unexpectedly improved in June after polls on Britain's future in the European Union showed the 'Remain' camp gaining ground. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες που έχουν ελλείμματα, όπως προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ:

Σφοδρή κριτική άσκησε στην Κομισιόν, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σοίμπλε, για τη μη επιβολή κυρώσεων σε χώρες που δεν πειθαρχούν δημοσιονομικά και καταγράφουν υπερβολικά ελλείμματα.

«Υπεύθυνη είναι η Κομισιόν και πρέπει, διάβολε, επιτέλους να εφαρμόσει τις συνθήκες», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης στο Βερολίνο και υπογράμμισε «Αλληλεγγύη μπορεί να υπάρξει μόνον όταν όλοι τηρούν τους κανόνες. Εάν ξανά και ξανά δεν τηρείται ό,τι έχει συμφωνηθεί, δεν δημιουργείται η βάση για εμπιστοσύνη, αλλά καλλιεργείται ο ευρωσκεπτικισμός. Και οι κανόνες προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι δεν επιτρέπεται μια χώρα να έχει έλλειμμα πάνω από το 60% του ΑΕΠ».

Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα ο Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι θέμα της Μ. Βρετανίας πώς θα χειριστεί το αποτέλεσμα, «είναι δική της υπόθεση» συμπληρώνοντας ωστόσο πως«έντιμο θα ήταν όμως να αποφασίσει σε εύλογο χρόνο».

Απέκλεισε δε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση πριν κατατεθεί επισήμως το σχετικό αίτημα.

«Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τον εαυτό της στα σοβαρά. Φυσικά και θα κάνουμε τα πάντα ώστε η πολιτική και οικονομική ζημιά από αυτήν την απόφαση να μην γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Από την βρετανική απόφαση δεν πρέπει να να προκύψει ντόμινο».

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost