ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/07/2016 05:38 EEST | Updated 01/07/2016 05:39 EEST

Οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Jon Boyes via Getty Images
Ten Euro notes on a white dinner plate with knife and fork on a red checked tablecloth. Cost of food or restaurant concept. Overhead view.

Μόλις 15 ημέρες έχουν από σήμερα οι φορολογούμενοι για να εξοφλήσουν τα νέα τους χρέη προκειμένου να μην τεθούν αυτομάτως εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων. Από σήμερα 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ το δεύτερο στάδιο του νόμου 4346/2015 που ψηφίστηκε πέρυσι και ορίζει ότι όσοι έχουν ρυθμίσει τις παλιές τους οφειλές στο εξής θα χάνουν ευκολότερα τη ρύθμιση τους.

Μόνος τρόπος να διασώσουν τη ρύθμιση εφόσον δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις νέες τους οφειλές εντός 15 ημερών είναι να ενταχθούν πριν τους «κοκκινίσει» το χρέος προς το Δημόσιο στην «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων, πριν όμως οι οφειλές αυτές γίνουν έστω και εν μέρει ληξιπρόθεσμες.

Να σημειωθεί ότι έως και χθες η προθεσμία πληρωμής των νέων οφειλών ήταν οι 30 ημέρες, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2018 η προθεσμία εξόφλησης των νέων οφειλών θα για να μη χαθούν και οι 100 δόσεις θα μηδενιστεί. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να καθυστερήσουν ούτε μια ημέρα πέρα της καταληκτικής ημερομηνίας που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.

Προκειμένου να μην χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής των νέων οφειλών, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν υποχρεωτικά την εφορία, ώστε να υποβάλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά, καθώς δεν προβλέπεται διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Σε αντίθετη περίπτωση εάν περάσει το δεκαπενθήμερο χωρίς να πληρωθεί ή να ρυθμιστεί η νέα οφειλή η εφορία νομιμοποιείται να διεκδικήσει το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων, εφαρμόζοντας σε βάρος του όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων, άλλων περιουσιακών του στοιχείων κ.λπ.).

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι νέες οφειλές για τις οποίες εφαρμόζονται τα νέα μέτρα, αφορούν το χρονικό διάστημα από τις 15 Δεκεμβρίου και εντεύθεν, καθώς επίσης και οποιαδήποτε νέα οφειλή προς το Δημόσιο θα βεβαιωθεί από δω και εξής.

Sponsoed Post