ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/07/2016 09:53 EEST | Updated 01/07/2016 09:53 EEST

Μικρότερο πλεόνασμα και έγκαιρη αναδιάρθωση του χρέους, ζήτησε από τον Γκάμπριελ η Γεννηματά

eurokinissi

Με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντικαγκελάριο της Γερμανίας, υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας και ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) συναντήθηκε λίγο πριν από το μεσημέρι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης του κ. Γκάμπριελ με την κ. Γεννηματά αφορούσε τα ζητήματα της οικονομίας. Όπως είπε η κ. Γεννηματά, ενημέρωσε τον Γερμανό αντικαγκελάριο για την πρότασή της να διαμορφωθεί μια εθνική γραμμή για τη χώρα.

«Μια εθνική γραμμή με 3 πυλώνες: ο πρώτος αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το κράτος, έτσι ώστε να κερδίσουμε αξιοπιστία ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα για να διεκδικήσουμε αλλαγές σε αυτή την τόσο δύσκολη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ – αλλαγές στοχευμένες. Δεύτερον, να αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Με ύφεση δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και ο κόφτης θα πέσει οριζόντια και άδικα σε μισθούς και συντάξεις. Ο τρίτος πυλώνας είναι η ανάγκη να ανταποκριθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, εγκαίρως, στην αναδιάρθρωση του χρέους, όχι μετά το 2018, ώστε να στείλουμε το μήνυμα σε όλες τις χώρες και τις αγορές, ότι η Ελλάδα έχει αφήσει τα προβλήματά της στο παρελθόν».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γκάμπριελ άκουσε πολύ προσεκτικά τις απόψεις της, και κυρίως το γεγονός ότι υπάρχει η αποφασιστικότητα και προθυμία να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, διεκδικώντας ταυτόχρονα τους στόχους των αλλαγών σε αυτή τη συμφωνία.

«Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα, αν δεν αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αν δεν προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους και αν δεν υπάρξει μια κυβέρνηση που θα μπορέσει να πετύχει τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις με συγκεκριμένο πρόσημο, χωρίς να δημιουργεί νέα θύματα στη χώρα», τόνισε η Φ. Γεννηματά.

Επίσης η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «πέρσι το καλοκαίρι, όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το Grexit, απευθύνθηκα στον ίδιο και ζήτησα τη στήριξή του. Η θετική του ανταπόκριση, όπως και των υπόλοιπων σοσιαλιστών, ήταν καθοριστική προκειμένου η χώρα μας να παραμείνει στην ευρωζώνη και την Ευρώπη».

Στη συνέχεια η κ. Γεννηματά είπε ότι συζήτησε με τον Γερμανό αντικαγκελάριο για το προσφυγικό και ιδιαίτερα για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στα ελληνικά νησιά. «Του ζήτησα να στηριχθούν τα νησιά, να πιεστεί η Τουρκία ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία μαζί της, αλλά να ενισχυθεί και η χώρα ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους οι υπηρεσίες ασύλου και να προχωρήσει η αποχώρηση από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Και βέβαια, ζήτησα οικονομική υποστήριξη για τα νησιά και ένα πρόγραμμα προβολής τους, γιατί έχουν υποστεί σοβαρή οικονομική ζημιά και πλήγμα στον τουρισμό», είπε.

Την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συνόδευαν ο Κώστας Τριαντάφυλλος, γραμματέας του Τομέα Διεθνών Σχέσεων, η Συλβάνα Ράπτη, μέλος του προεδρείου του ΕΣΚ, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και πρώην ευρωβουλευτής, και ο Νίκος Βοσδογάνης, διευθυντής του Γραφείου Τύπου.