ΔΙΕΘΝΕΣ
03/07/2016 07:48 EEST | Updated 03/07/2016 07:48 EEST

Μπαγκλαντές: Μέλη τοπικής οργάνωσης και όχι του Ισλαμικού Κράτους οι δράστες της επίθεσης

ASSOCIATED PRESS
Bangladeshi security officers cordon off an area after heavily armed militants attacked a restaurant in Bangladesh's diplomatic zone on Friday night, in Dhaka, Bangladesh, Saturday, July 2, 2016. Bangladeshi forces stormed the popular Holey Artisan Bakery in Dhaka's Gulshan area to end a hostage-taking early Saturday. (AP Photo)

Οι τζιχαντιστές που σκότωσαν 20 πολίτες, τους οποίους είχαν συλλάβει ομήρους, σε εστιατόριο της Ντάκα, ανήκαν σε μια οργάνωση του Μπανγκλαντές και όχι στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, υποστήριξε σήμερα Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών του Μπανγκλαντές.

«Είναι μέλη της Τζαμάατ-ουλ Μουζαχεντίν Μπανγκλαντές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Ασαντουζαμάν Χαν, αναφέροντας αυτή την τζιχαντιστική οργάνωση η οποία είναι εκτός νόμου εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν έχουν κανέναν δεσμό με το Ισλαμικό Κράτος».

Ωστόσο το ΙΚ έχει αναλάβει την ευθύνη γι' αυτή την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 20 ομήρους και δύο αστυνομικούς και έληξε χθες το πρωί έπειτα από 11 ώρες πολιορκίας. Η κυβέρνηση αρνείται επίμονα την παρουσία οποιασδήποτε διεθνούς τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Μπανγκλαντές, ιδιαίτερα του ΙΚ.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις φωτογραφίες των έξι δραστών που σκοτώθηκαν από τους κομάντος. Ένας έβδομος, ο οποίος συνελήφθη, ανακρίνεται από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Χαν διαβεβαίωσε πως όλοι οι δράστες της επίθεσης είχαν κάνει σπουδές και προέρχονταν από εύπορες οικογένειες.

«Πρόκειται για νέους πολύ μορφωμένους που σπούδασαν στο πανεπιστήμιο. Κανένας δεν προέρχεται από μεντρεσέ» (κορανικό σχολείο), είπε ο υπουργός.

Ερωτηθείς πώς έγιναν τζιχαντιστές, ο Χαν απάντησε: «Έχει γίνει μόδα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης: