ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/07/2016 07:49 EEST | Updated 04/07/2016 13:44 EEST

ΣτΕ για τηλεοπτικές άδειες: Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να επηρεάσουν

Eurokinissi

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις 23 αιτήσεις ακυρώσεως κατά των κανονιστικών πράξεων του διαγωνισμού για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών για τη μετάδοση προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας (high definition). Ο πρόδρος του ανωτάτου δικαστηρίου έδωσε προθεσμία έως τις 20 ιουλίου προκειμένου οι πλευρές να καταθέσουν τα υπομνήματά τους.

AdTech Ad

Κατά τη συζήτηση ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου, οι δικηγόροι των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV) και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας επεσήμαναν στους δικαστές τις αντιρρήσεις τους γύρω από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ζητώντας οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις να κριθούν αντισυνταγματικές. Μεταξύ άλλων ανέφεραν:

- αρμόδιο για να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι μόνο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν μπορεί να αποκατασταθεί από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

- ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών είναι αυθαίρετος, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση για το πώς κατέληξε η διοίκηση σε αυτό το νούμερο

- η τιμή εκκίνησης που ορίστηκε στα τρία εκατομμύρια ευρώ είναι επίσης αυθαίρετη, αφού δεν προκύπτει ούτε από τις δύο μελέτες που συντάχθηκαν για το ζήτημα, μεταξύ των οποίων αυτή του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

- ακόμη δεν έχουν εκδοθεί χαρτες συχνοτήτων και μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι δεν γνωρίζουν τη χωρητικότητα του φάσματος, με αποτέλεσμα να καλούνται να καταβάλουν τουλαχιστον τρία εκατ. ευρώ χωρίς να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα

Με μία δήλωση προς πάσα κατεύθυνση αποφάσισε να ξεκινήσει τη συζήτηση ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Νίκος Σακελλαρίου

Κατά την έναρξη της συζήτησης και μόλις μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκίντερ Εντινκερ προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς των αρμοδίων υπουργών σε ότι αφορά τις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και τις αρμοδιότητες των ανεξάρτητων αρχών, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου, διεμήνυσε "η Δικαιοσύνη απαντά στις ακρότητες μόνον δια των αποφάσεών της» και υπογράμμισε πως οι δικαστές "δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, δεν υποκύπτουν. Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν για το αντίθετο. Επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες χειραγώγησης σε εκκρεμή δίκη ανεξαρτήτως από πού προέρχονται, αλλά κυρίως αν προέρχονται από διαδίκους που διαθέτουν έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, συνιστά ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης".

«Η εποχή στην οποία ζούμε σήμερα είναι η εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσεως και των Μνημονίων. Είναι η εποχή της επικυριαρχίας του οικονομικού επί του θεσμικού η οποία χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή υποχώρηση του κράτους δίκαιου και ιδίως του κοινωνικού κράτους. Υπό τας συνθήκας αυτάς αποτελεί πρωταρχικό καθήκον όλων μας, από οποιαδήποτε θέση και αν ευρισκόμεθα, να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση, ενισχύοντας τους βασικούς θεσμούς του κράτους, που στηρίζουν και εκφράζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα, τον πνευματικό μας και ηθικό μας πολιτισμό, οι οποίοι πολλές απερίσκεπτως ή κακοβούλως διασύρονται...».

«Φοβούνται τους νέους παίχτες»

Από την πλευρά τους, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Δημοσίου επιχείρησαν να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των τηλεοπτικών σταθμών. "Φοβούνται τους νέους παίχτες στο παιχνίδι. Θέλουν να διατηρηθεί αυτη η παρανομία εςαεί. Να παίξουν αυτοι το παιχνίδι για να επηρεαζουν το δημόσιο βίο όπως θέλουν" ανέφεραν, προσθέτοντας: "Υπάρχει συνταγματική υποχρέωση να γίνει ο διαγωνισμός. Όλα τα άλλα είναι συσκότιση. Η σκοπιμότητα είναι να δημιουργηθεί σύγχιση, η οποία έχει σχεση με την προειδοποιητική επιστολή της επιτροπής, η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο".

Ανάμεσα σε άλλα ανέφεραν:

- το ΕΣΡ είχε πρόβλημα νόμιμης συγκρότησης. Είχε κριθει αντισυνταγματική η παράταση της λειτουργίας του και για αυτο κρίθηκε απαραίτητο πριν το διαγωνισμό να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, με αποτέλεσμα να ακολοyθηθεί η επίμαχη διαδικασία. Επίσης, ειπώθηκε ότι η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας έγινε για πρώτη και μόνο μία φορά, ενώ αν ακολουθείτο κατά γράμμα το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα έπρεπε να είχαν ήδη κλείσει αφού δεν διαθέτουν την απαραίτητη αδειοδότηση και ήδη είναι παράνομοι.

- δεν τίθεται θέμα έννομου συμφέροντος, καθώς δεν υφίσταται κάποια άμεση βλάβη στις εταιρίες. Η αρμοδιότητα του αριθμού των σταθμών και της τιμής εκκίνησης ύψους 3 εκατ. ευρώ, είναι - όπως είπαν- ζήτημα αρμοδιότητας υπουργού, καθώς το ΕΣΡ δεν έχει αποκλειστική αρμοδιότητα.

- η τηλεόραση είναι ένας ευαίσθητος τομέας και πρέπει να προσαρμόζεται στις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες. Ο διαγωνισμός γίνεται για την αποκατάσταση της νομιμότητας, καθώς στο σχετικό νόμο δεν υπάρχει περιθώριο διακριτικής ευχέρειας, αλλά συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.

Η προσφυγή

Στο Συμβούλιο της Επιικρατείας έχουν προσφύγει η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και οι τηλεοπτικοί σταθμοί Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV).

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών, μεταξύ των άλλων, και της από 1.3.2016 απόφασης του (4297/2016) υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ακόμη, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρωεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (High definition), αλλά και κατά της υπ΄ αριθμ. 7984/2016 αποφάσεως των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών με την οποία καθορίσθηκε στα 3 εκ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για κάθε μια από τις 4 δημοπρατούμενες άδειες.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της τιμής εκκίνησης στα 3 εκατ ευρώ, που είχε καταθέσει ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, ενώ για τις αντίστοιχες αιτήσεις των ΑΝΤ1, STAR δεν έχουν ακόμη εκφωνηθεί αποφάσεις.

(Πηγή: News247)