Αφιέρωμα Τήνος: Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πύργου αφηγείται μια ιστορία αιώνων

Αφιέρωμα Τήνος: Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πύργου αφηγείται μια ιστορία αιώνων

Το χωριό του Πύργου στην Τήνο είναι γνωστό για πολλούς λόγους, όλοι τους σημαντικού πολιτιστικού περιεχομένου. Αφενός, ο Πύργος έχει μια ιστορία αιώνων στην τέχνη της μαρμαρογλυπτικής και το ίδιο το χωριό έχει χαρακτηριστεί υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης. Από τον Πύργο κατάγονται ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς και ο ζωγράφος Νικηφόρος Λύτρας, ενώ στο χωριό στεγάζεται και το μουσείο που φιλοξενεί σπουδαία έργα του πρώτου. Έπειτα, στον Πύργο βρίσκεται η προπαρασκευαστική Σχολή Καλών Τεχνών, οι απόφοιτοι της οποίας συνεχίζουν απευθείας στην ΑΣΚΤ. Στον Πύργο, επίσης, μπορείς να φας το πιο νόστιμο, άγλυκο γαλακτομπούρεκο στο καφέ «Μέλι-Γάλα» στην κεντρική πλατεία του χωριού, η οποία είναι ένα έργο τέχνης από μόνης της. Και, φυσικά, στον Πύργο βρίσκει κανείς το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου.

Ένα «καλοκαιρινό» μουσείο, αν υπάρχει τέτοιος χαρακτηρισμός, μικρό, φωτεινό, αεράτο, υπέρ-σύγχρονο και φροντισμένο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Το γυρίζεις όλο μέσα σε 15 λεπτά, αλλά μπορείς να κάθεσαι και να χαζεύεις τα υπέροχα εκθέματά του για ώρες.

Πρόκειται για το πρώτο μουσείο μαρμαροτεχνίας στην Ελλάδα, μέλος του Δικτύου Θεματικών Τεχνολογικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στο Μουσείο παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου, περιγράφεται αναλυτικά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών και ταυτόχρονα αναδεικνύεται το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια του νησιού κατά την προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική περίοδο της Τήνου.

Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει ποικίλα κοσμικά, εκκλησιαστικά, επιτύμβια και καθημερινής χρήσης πρωτότυπα έργα σε μάρμαρο, γύψινα αντίγραφα, εργαλεία λατόμευσης και μαρμαροτεχνίας, μηχανολογικό εξοπλισμό, αρχειακό υλικό αλλά και την πλουσιότερη συλλογή σχεδίων παλαιών μαρμαρογλυπτών που υπάρχει στην Ελλάδα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις αλληλένδετες αναπαραστάσεις λατομείου και εργαστηρίου μαρμαροτεχνίας που έχουν στηθεί στο χώρο, δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει τις παραδοσιακές τεχνικές και διαδικασίες που πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διαδρομή από την πρώτη ύλη έως το ολοκληρωμένο έργο.

Η έκθεση περιλαμβάνει και οπτικοακουστικό υλικό το οποίο ζωντανεύει με τον πλέον άμεσο τρόπο τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας του λατόμου και του μαρμαροτέχνη, ενώ οι εικόνες του οδοιπορικού καταγράφουν την έντονη παρουσία του μαρμάρου σε ολόκληρο το νησί και οδηγούν τον επισκέπτη σε μια δική του εξερεύνηση της τέχνης του τόπου.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται αρκετές εκδηλώσεις στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου -συναυλίες, εκθέσεις, γιορτές- φέρνοντας την τηνιακή παράδοση έξω από τους τοίχους, στο φυσικό της περιβάλλον.

Δημοφιλή