ΔΙΕΘΝΕΣ
05/07/2016 17:31 EEST | Updated 05/07/2016 17:31 EEST

Πρώτη και με διαφορά η Τερέζα Μέι στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του διαδόχου του Κάμερον

ASSOCIATED PRESS
British Home Secretary and leadership candidate for Britain's ruling Conservative Party Theresa May leaves after attending a cabinet meeting at 10 Downing Street, in London, Tuesday, July 5, 2016. British Prime Minister David Cameron resigned on June 24 after Britain voted to leave the European Union in a referendum. (AP Photo/Matt Dunham)

Η Βρετανίδα βουλευτής Τερίσα Μέι επικράτησε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του διαδόχου του απερχόμενου πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε το Συντηρητικό Κόμμα σήμερα, ενώ ο πρώην υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ αποκλείστηκε από την κούρσα της διαδοχής.

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ των βουλευτών των Τόρις η υπουργός Εσωτερικών συγκέντρωσε 165 ψήφους και δεύτερη κατετάγη η υφυπουργός Ενέργειας Άντρεα Λίντσομ με 66 ψήφους υπέρ της. Ο υπέρμαχος του Brexit που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ Μάικλ Γκόουβ ήταν τρίτος με 48 ψήφους υπέρ του.

Ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Στίβεν Κραμπ συγκέντρωσε 34 ψήφους και ο Λίαμ Φοξ βρέθηκε στην τελευταία θέση με 16 ψήφους υπέρ του με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του κόμματος.

Η διαδικασία αυτή, η οποία ακολουθεί την απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ, προβλέπει τη διεξαγωγή σειράς ψηφοφοριών μεταξύ των βουλευτών των Συντηρητικών έως οι υποψήφιοι να μειωθούν σε δύο διεκδικητές. Κατόπιν τα μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν για να αποφασίσουν τον νικητή.

Το αποτέλεσμα αναμένεται την 9η Σεπτεμβρίου.