Όταν ένας «μαχητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως αποκαλεί τον εαυτό του, με ανθρωπιστικές αποστολές στα πέρατα της γης επισκέπτεται την Ελλάδα και αποφασίζει να μιλήσει για το προσφυγικό, οι απόψεις του έχουν βαρύνουσα σημασία. Ο Μπερνάρ Κουσνέρ βρέθηκε σήμερα στην Αθήνα και άσκησε δριμεία κριτική στους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, συνιδρυτής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και των «Γιατρών του Κόσμου» και πρώην ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, βρέθηκε στην Ελλάδα ως προσκεκλημένος του «New York College», προκειμένου να μιλήσει στην τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών. Το θέμα που επέλεξε να παρουσιάσει στους απόφοιτους και - λίγη ώρα νωρίτερα - στους δημοσιογράφους που τον συνάντησαν, ήταν ο ρόλος της Ε.Ε. στο προσφυγικό.
«Ζούμε την αρχή του τέλους της Ε.Ε. όχι σε επίπεδο γραφειοκρατίας, Βρυξελλών, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κομισιόν, αλλά στον τομέα της ηθικής, της δεοντολογίας και της πολιτικής θέλησης», επισήμανε ο κ. Κουσνέρ σχολιάζοντας την άρνηση των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχτούν τους πρόσφυγες.
«Πρόκειται για μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, γιατί η Ευρώπη αρνήθηκε τους πρόσφυγες. Αν μπορούσαμε να δεχτούμε τους πρόσφυγες και οι «27», δεν θα ήταν τόσο μεγάλη κρίση», επισήμανε. «Δεν αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι σε επίπεδο 27 χωρών. Αν είχαμε τη δύναμη να κάνουμε κάτι, θα ήταν εύκολο. Προτιμήσαμε να μην δούμε τους ανθρώπους που πεθαίνουν στη θάλασσα. Η Γαλλία και η Ελλάδα είμαστε μεσογειακές χώρες. Εκεί όπου παίζουν τα παιδιά μας στις παραλίες, τα παιδιά άλλων χωρών πεθαίνουν», παρατήρησε.
«Ποια είναι η αναγκαιότητα της Ε.Ε.;», διερωτήθηκε, για να δώσει αμέσως μετά την απάντηση: «Πρώτον να σταματήσει τον πόλεμο ανάμεσά μας, κάτι που έκανε λίγο ή πολύ. Δεύτερον η αλληλεγγύη, η αδελφότητα, το να είμαστε μαζί. Σε αυτό το επίπεδο δεν δράσαμε στην σωστή κατεύθυνση».
«Είναι η Ε.Ε. νεκρή; Όχι, αλλά είναι πληγωμένη. Είναι αυτό το τέλος της Ε.Ε.; Όχι, γιατί η ιδέα της είναι τόσο σημαντική, τόσο σπουδαία», πρόσθεσε.
Σχετικά με τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ο κ. Κουσνέρ σχολίασε ότι δεν είναι υπέρ αυτής. «Με ένα τρόπο μείωσαν τις ροές των προσφύγων. Ωστόσο η αιτία όλου αυτού του χάους είναι ο πόλεμος. Αντιδράσαμε ενάντια στον πόλεμο; Όχι επαρκώς».
Ο Γάλλος ανθρωπιστής, απένειμε τα εύσημα στους Έλληνες πολίτες που «έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν για να υποδεχθούν τους πρόσφυγες - ωστόσο το να κάνεις το καλύτερο δυνατόν δεν είναι αρκετό». Επίσης, συνεχάρη τους «Γιατρούς του Κόσμου» για ό,τι κάνουν στην Ελλάδα «και για τους πρόσφυγες και για πολλά άλλα προβλήματα».
Από το σχολιασμό του δεν θα μπορούσαν να λείψουν και άλλα θέματα, όπως το Brexit, «μια άλλη μεγάλη πληγή για την Ευρώπη», αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας, «ένας καταπληκτικός πρωθυπουργός, ένας ρεαλιστής, καλός πολιτικός».
Τέλος, έκανε ειδική μνεία στον «αγαπημένο του πρωθυπουργό», Μισέλ Ροκάρ, που κηδεύεται αύριο. «Ο Μισέλ Ροκάρ ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μου», τόνισε.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)